StoryEditorOCM
RegionalZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA

Medicinske sestre na udaru: najlakše se išvogat na slabijeg

Piše Ivica Marković / SD
1. siječnja 2018. - 22:46
bolnica_firule1-291217

Prije nekoliko dana je "osvanula" vijest kako je u 2016. godini u Hrvatskoj zabilježeno čak 77 napada na liječnike. O napadima na medicinske sestre nije bilo ni riječi, iako je konstatirano kako takve napade, bilo verbalne i/ili fizičke nitko i ne broji. A, ima ih podosta.

Tragom toga krenuli smo u potragu za informacijom, koliko je takvih ili sličnih napada bilo u našoj bolnici i odgovore smo dobili od medicinske sestre Silvane Ganze, predsjednice podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara pri KBC-u Split.

- U 2017. godini, do danas, u splitskom KBC-u bilo je 65 neželjenih događaja, verbalnih i fizičkih nasrtaja na medicinske djelatnike, od pacijenata ili njihove pratnje. Od tog broja dvije trećine su napada na medicinske sestre - kaže nam Ganza.

Tim su napadima najviše izložene medicinske sestre koje rade na Klinici za psihijatriju, ali i one koje rade na bolničkim šalterima.

- Kolegice koje rade na šalterima "krive" su za sve loše što se događa u hrvatskom zdravstvu ili u splitskoj bolnici. One su "krive" za liste čekanja, za velike gužve i za još tko zna što. Najčešće su izložene verbalnim napadima, dernjavi i upućivanju pogrda. One su na "prvoj liniji fronte" i nemoćne su pred pacijentima koji ih napadaju i izlažu neugodnostima. Pacijentima uvijek nešto smeta i mnogi od njih ne prezaju od grubih reakcija. Naravno, kada se "ispušu" onda se ponašaju kao da ništa nije bilo, a većina njih se smiri dolaskom liječnika - ističe Ganza.

- Prije nekoliko godina jedna kolegica s Neurokirurgije dobila je od pacijenta jaki udarac u glavu. No, kako je taj pacijent imao ozljedu glave i nije bio svjestan svojih postupaka, kolegica ga nije prijavila. Mislim da je ovo dobar trenutak da ponovno počnemo bilježiti ovakve i slične nemile događaje u hrvatskim bolnicama, jer je to najbolji pokazatelj koliko je posao medicinskih sestara težak i odgovoran - dodaje Ganza.

U splitskom KBC-u prigovore medicinskih sestara i liječnika na ponašanje pacijenata ili njima bliskih osoba evidentiraju se kroz Jedinicu za kvalitetu.

- Mora se ispuniti poseban obrazac, nakon čega se ti prigovori kvartalno šalju Agenciji za kvalitetu u Zagreb. Nadamo se da će izmjenom kaznenog zakona medicinske sestre, ali i liječnici biti zaštićeniji i da nikome neće pasti na pamet da ih napada verbalno, a kamoli fizički - veli nam medicinska sestra.

29. travanj 2024 10:51