StoryEditorOCM
RegionalRASPRODANO!

Ludilo na Plitvicama! "Naše oduševljenje može se usporediti samo s onim kojeg smo osjećali 1995. godine", govore u Parku

Piše S.Uzinić/JL
16. svibnja 2020. - 13:20

Nadali smo se posjetiteljima, ali ovakav boom ipak nismo očekivali. Naše oduševljenje i radost može se usporediti samo s onim kojeg smo osjećali 1995. godine kada smo otvorili nakon rata. Povratak na posao nakon dva mjeseca, što je više nego ikada u 71 godina postojanja, za svih nas 668 stalno zaposlenih je razlog za slavlje.

Ovo nam govori Ognjen Borčić, glasnogovornik Nacionalnog parka Plitvice, u kojem su ulaznice za dva dana vikenda - rasprodane!

Stižu im uglavnom domaći gosti, i to najviše iz Dalmacije i Zagreba, potom iz Slavonije, a mnogi su potegli i iz Istre.

Plitvice su otvorene za posjetitelje od 11. svibnja i već po otvaranju početkom tjedna sve je govorilo da interes postoji, naročito stoga što je Park pokrenuo akciju pod nazivom "Proljeće na Plitvicama" u sklopu koje su sve cijene snižene za pedeset posto.

Međutim, kako cijene, tako je i broj posjetitelja smanjen na pola, što je u skladu s epidemijskim mjerama protiv koronavirusa.

U Parku su, inače, prema preporukama civilnih stožera, poduzeli sve kako bi se među posjetiteljima održavala fizička distanca, a u tome im pomaže i sustav online prodaje ulaznica pomoću kojeg svaki posjetitelj zna na koji ulaz će doći i kada.

Svaki od dva glavna ulaza može u vremenu od sata u normalnim okolnostima primiti 1200 posjetitelja što dnevno daje brojku od deset tisuća. Ovaj vikend Park će toliko primiti za dva dana.

- Ukupno ovaj tjedan bilježimo 15-tak tisuća posjetitelja - potvrđuje nam Borčić.

Podsjeća nas kako su ionako prije par godina morali ograničiti broj posjetitelja prema preporukama UNESCO-a. Svejedno broj gostiju na Plitvicama, kojih je godišnje oko 8.1 milijun, čini oko deset posto ukupnog broja turista u zemlji.

image
Čitatelj

- To znači da svaki deset turist svrati kod nas - zadovoljan je glasnogovornik.

Dodaje kako zbog protuepidemijskih mjera ne radi panoramski vlakić, ali zato je tu elektrobrod na jezeru Kozjak te čamci na vesla, a i te cijene su prilagođene. Jezerima šetaju rendžeri koji će upozoravati ljude na rastojanje, posvuda su postavljeni dezinficijensi, a posjetitelji ne moraju nositi maske. Maske i rukavice obavezne su za zaposlenike Parka.

- Ono što nas naročito raduje jest da među posjetiteljima ima najviše obitelji s malom djecom. A djeca do sedam godina i osobne s posebnim potrebama imaju besplatne ulaznice. Mogu vam reći da su ljudi koji nam pristižu izuzetno dobro raspoloženi kao i mi sami. Eto, znate koja je ovo blagodat i ljepota, možete mislite šta nam to, nakon onoliko zatvorenosti u kući, znači - ponosan je glasnogovornik Borčić.

18. travanj 2024 20:02