StoryEditorOCM
RegionalODABIR ŠKOLE

Koja su deficitarna zanimanja u Zadarskoj županiji, na koji se način učenici potiču da odaberu neku od struka koje nedostaju? Evo najtraženijih...

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
30. kolovoza 2024. - 20:17

Prema Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, deficitarna zanimanja u Zadarskoj županiji u školskoj godini 2024./2025. su (u trogodišnjim programima) konobar/konobarica, kuhar/kuharica, zidar/zidarica, tesar/tesarica, armirač/armiračica, vozač/vozačica motornog vozila, pekar/pekarica, CNC operater/CNC operaterka, bravar/bravarica, stolar/stolarica, slastičar/slastičarka, keramičar-oblagač/keramičarka-oblagačica, mesar/mesarica, soboslikar-ličilac/soboslikarica-ličiteljica, instalater/instalaterka kućnih instalacija, instalater/instalaterka grijanja i klimatizacije, elektroinstalater/elektroinstalaterka, staklar/staklarica, elektromehaničar/elektromehaničarka, vrtlar/vrtlarica, te kao novodeficitarna zanimanja u trogodišnjem programu vodoinstalater/vodoinstalaterka, autolimar/autolimarica, automehatroničar/automehatroničarka i frizer/frizerka.

U četverogodišnjem programu deficitarna zanimanja su medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege, farmaceutski tehničar/farmaceutska tehničarka i tehničar zaštite osoba i imovine/tehničarka zaštite osoba i imovine.

image

foto ilustracija

Luka Gerlanc/Cropix

Kako se školovanje deficitarnih zanimanja potiče na zadarskom području, gdje tih strruka, kako se vidi, stalno nedostaje?

Župan Zadarske županije donio je 1. kolovoza 2024. godine Odluku o financiranju udžbenika učenika prvih razreda novih deficitarnih zanimanja srednjih škola kojima je osnivač Zadarska županija, za školsku godinu 2024./2025. (Službeni glasnik Zadarske županije, broj 12/24) kojom se utvrđuje način financiranja troškova nabave udžbenika učenika prvih razreda novih deficitarnih zanimanja srednjih škola kojima je osnivač Zadarska županija za školsku godinu 2024./2025.

Odlukom je definirano da Zadarska županija može osigurati besplatno srednjoškolsko obrazovanje za učenike prvih razreda novih deficitarnih zanimanja među ostalim aktivnostima i osiguravanjem besplatnih udžbenika.

Za financiranje udžbenika deficitarnih zanimanja ove godine je izdvojeno je 32.000 eura. Zadarska županija svake godine financira nabavu udžbenika za učenike deficitarnih zanimanja, te će s tim nastaviti i ubuduće.

Zadarska županija sufinancira i troškove smještaja učenika deficitarnih zanimanja u Srednjoškolskom đačkom domu Zadar. Ovo pravo ostvaruju učenici deficitarnih zanimanja srednjih škola kojima je osnivač Zadarska županija za sve godine obrazovanja i koji imaju prebivalište na području Zadarske županije. 

image

foto ilustracija

Luka Gerlanc/Cropix/

Zadarska županija financira, odnosno sufinancira troškove prijevoza učenika srednjih škola sukladno Odluci o kriterijima i načinu financiranja i sufinanciranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola Zadarske županije za školsku godinu 2024./2025..

Ovom Odlukom se utvrđuju kriteriji i način financiranja i sufinanciranja javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola Zadarske županije za školsku godinu 2024./2025.. temeljem koje se sufinanciraju troškovi međumjesnog javnog prijevoza u iznosu od 15 posto osim za deficitarna zanimanja, sufinanciraju troškovi međumjesnog javnog prijevoza učenika koji pohađaju deficitarna zanimanja u iznosu od 25 posto i financiranje troškova mjesnog javnog prijevoza učenika koji pohađaju deficitarna zanimanja u iznosu od 100 posto.

Financiranje, odnosno sufinanciranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola Zadarska županija provodi od školske godine 2005./06. Od ukupno 2870 učenika u prijevozu, 1801 učenik je u nekom od deficitarnih zanimanja. 

16. rujan 2024 13:41