StoryEditorOCM
RegionalRADOST ZA NAJMLAĐE

Gradske ulice i trgovi grada Biograda svojim vedrim i veselim ukrasima najavljuju Uskrs

Piše GRAD BIOGRAD NA MORU
3. travnja 2021. - 19:10
Gradske ulice i trgovi grada Biograda svojim vedrim i veselim ukrasima najavljuju veliki kršćanski blagdan UskrsGrad Biograd Na Moru

Gradske ulice i trgovi grada Biograda svojim vedrim i veselim ukrasima najavljuju veliki kršćanski blagdan Uskrs.

Unatoč pandemiji i svim epidemiološkim mjerama koje su na snazi Grad Biograd ukrašavanjem grada nastoji pobuditi radost i podsjetiti svoje žitelje na nadolazeći blagdan i njegovo značenje. Dan je to uskrsnuća Isusa Krista, a sam Veliki tjedan koji mu prethodi ima posebno obilježje i značenje. Kaže se da je Veliki tjedan sveto vrijeme u kršćanstvu, točnije vrijeme u kome se kršćani solidariziraju sa Kristovom mukom i smrću, te nakon toga raduju uskrsnuću, prenose službene stranice grada Biograd na moru. 

Sveti obredi u crkvama, mise ali i blagoslov pisanica i pogača, odnosno hrane dio je običaja u nas. Na žalost zbog pandemije ove godine izostati će mnogi od već spomenutih običaja, no svečani blagdanski stol u svakom će domu zamirisati već prepoznatljivim blagdanski delicijama u to nema sumnje.

Najpoznatije obilježje Uskrsa već poznate pisanice koje se od davnina šaraju i boje na različite načine, a tu su i svima jednako znane pogače, koje se uz kuhanu šunku, također moraju naći na blagdanskom stolu u svakoj obitelji.

Velike šarene pisanice i zečići, jaja i pilići, već krase biogradsku rivu i parkove, a ukrasi su to koji privlače pažnju građana, a posebno onih najmlađih koji im se i najviše raduju, prenose službene stranice grada Biograd na moru. 

18. travanj 2024 05:48