StoryEditorOCM
RegionalIAKO JE ROAMING UKINUT, OSTALE SU BROJNE ZAMKE

Gdje prijeti najveća opasnost, koja nelogičnost vas može najviše 'oderati' i kako spriječiti probleme

15. lipnja 2017. - 23:11
mobitel_pjesaci8-300315

Svi oni koji često putuju u inozemstvo ne moraju se više sustezati od korištenja mobitela, bilo da je riječ o pozivima ili internetskom prijenosu podataka. Od danas je, naime, na snazi uredba "roam like at home (RLAH)", što bi u prijevodu značilo "u roamingu kao kod kuće".

To znači da cijene roaminga više neće biti megalomanske kao što su bile dosad, odnosno da će se izjednačiti s cijenama koje plaćamo teleoperateru u nacionalnom prometu.

- Za sve pozive koji započinju i završavaju u zemljama EU-a, te u Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu, operatori će moći primjenjivati cijene iz nacionalne tarife koju ima neki korisnik. To znači da će onaj tko se nađe u roamingu plaćati usluge sukladno tarifi koju je ugovorio sa svojim operatorom za domaći promet. Kad je, međutim, riječ o pristupu internetu u roamingu, postoji mogućnost ograničavanja korištenja prijenosa podataka po domaćim cijenama, sve, naravno, u cilju sprječavanja eventualnih zlouporaba. Ta ograničenja ovise o korisnikovoj tarifi, a svaki operator ima obvezu obavijestiti korisnika o količini koja se može iskoristiti u roamingu. Preko toga limita tele-tvrtka može naplatiti dodatnu roaming naknadu za prijenos podataka - objašnjavaju iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Nema besplatno

Đuro Lubura, stalni sudski vještak za telekomunikacije, ovu novu situaciju objašnjava nešto "plastičnije", pa navodi:

- U roamingu ste, dakle, ako odete izvan Hrvatske i svoj mobitel koristite na stranoj mreži. Od danas, kad se nađete u toj situaciji, mobitelom se služite kao da ste doma, a operator vam potrošene minute, megabajte ili poruke naplaćuje prema tarifi kao da u Hrvatskoj iz jedne mreže pozivate drugu, primjerice iz Vip-a zovete Tele2. Dolazni pozivi i poruke uopće se ne naplaćuju - objašnjava Lubura i dodaje kako potrošači ubuduće zbilja mogu slobodno razgovarati i surfati dok su na području EU-a jer ih je o eventualnoj dodatnoj naplati, odnosno prekoračenju limita, operater dužan prethodno obavijestiti.

Problem je, međutim, što većina ljudi izjednačava međunarodne pozive s roamingom, pa smatraju kako će od danas, praktički, besplatno pričati s Njemačkom ili Francuskom.

- Ako iz Hrvatske mobitelom zovete inozemstvo, to nije roaming. Cijene međunarodnih poziva nisu snižene, dapače, one su i dalje jako visoke. Ako iz Zagreba sa svog mobitela zovete prijatelja ili poslovnog partnera u Italiju, to će vas koštati primjerice četiri, pet ili deset kuna po minuti, ovisno o tarifi i operatoru. Ako odete u Sloveniju, što bi značilo da ste u roamingu, i nazovete broj u Italiji ili drugdje u EU-u, to vas, međutim, neće koštati ništa više nego da u Zagrebu s Tele2 zovete prijatelja koji je, primjerice, u HT-ovoj mreži. Nelogično jest, ali je tako jer je Europska unija regulirala roaming, a međunarodne pozive nije i njihova cijena ovisi isključivo o poslovnoj politici operatera - kaže Lubura.

Upotreba interneta

Inače, roaming usluge mogu se koristiti sve dok korisnik više vremena provodi u svojoj matičnoj zemlji nego u inozemstvu. Iz HAKOM-a navode kako, sukladno konstantnom rastu broja turista, očekuju i proporcionalno povećanje korištenja roaminga u Hrvatskoj te se nadaju da će se novim pravilima prilagoditi i domaći operateri.

- Na tržištu mreža pokretnih (mobilnih) komunikacija operatori nemaju obvezu traženja odobrenja od HAKOM-a za nove tarife ili opcije, te je isključivo na njima odluka kako će se prilagoditi novim okolnostima. Pritom treba imati na umu da dio turista dolazi u Hrvatsku iz zemalja izvan EU-a, pa će tim korisnicima domaće tarife sigurno biti zanimljive, dok će kod EU-ovih korisnika interes ovisiti o uvjetima kakve imaju kad su u svojim zemljama i njihovim korisničkim navikama, prije svega vezano uz uporabu interneta - poručuju iz regulatorne agencije.

Čuvajte se mreža iz BiH i Srbije

Lubura poručuje kako i dalje valja paziti u pograničnim područjima prema Srbiji, BiH ili Crnoj Gori jer je roaming s tim zemljama jako skup. Ako se, primjera radi, korisnik nađe u roamingu u Srbiji, minutu poziva prema Hrvatskoj plaćat će 17 kuna.

- Stanovnici Mokošice znali su mi se žaliti kako bi ih, a da se nisu uopće micali iz kuće, prebacilo u neku od mreža susjedne BiH. Na dubrovačkom području su se ljudi, međutim, s vremenom navikli na ručno biranje mreže, odnosno iz opreza su izbrisali opciju automatskog prebacivanja. To savjetujem i svima onima koji žive blizu granice ako žele izbjeći šok od iznosa na telefonskim računima - kaže Lubura.

08. svibanj 2024 20:47