StoryEditorOCM
RegionalUŽASAN PRIZOR

Elena Mijatović našla se na mjestu nesreće koju je skrivio pijani vozač, prva je primijetila da ispod automobila leži curica: Potrčala sam...

Piše PSD
20. travnja 2021. - 12:05
Elena Mijatović, majka Brane Mijatovića (na slici s punđom), prva je shvatila da je dvogodišnja djevojčica nastradala u prometnoj nesrećiJakov Prkić/Cropix

Da izreka "Život piše drame" nije samo puka fraza, govori i slučaj prometne nesreće koja se u petak poslijepodne, nešto prije 18 sati, dogodila na križanju Ulice slobode i Mažuranićeva šetališta u Splitu, a u kojoj su teške i za život opasne ozljede zadobili dvogodišnja djevojčica i njezin 73-godišnji djed.

Naime, prema riječima svjedoka te strašne nesreće, neposredno nakon što je Suzuki Vitara, kojom je upravljao pijani 24-godišnji Bruno Drnovšek iz Splita, projurila kroz crveno svjetlo na semaforu prema ulici Mažuranićevo šetalište i udarila u automobil Audi A3, odbacivši ga na pješački nogostup na kojem su šetali djed i unuka, bar nekoliko minuta nitko nije shvatio da je, osim djeda, u nesreći stradala i djevojčica koja je završila pod prednjim dijelom odbačenog Audija.

To je prva vidjela, koje li igre sudbine, Elena Mijatović, majka prije nekoliko dana zvjerski ubijenog i na cestu kod Klisa izbačenog Branka Mijatovića, koja se s prijateljima i rodbinom upravo tada vraćala iz splitske bolnice, gdje je potpisivala dokumente za donaciju organa svoga sina.

Mislili su da sam pukla

– Branin prijatelj je vozio, bilo nas je pet u autu i vidjeli smo da se nešto dogodilo, neka nesreća. Usporija je da prođemo slobodnom trakom prema nizbrdo i ja sam, pogledavši slučajno prema mjestu nesreće, kako sam valjda bila u razini, vidjela da ispod prednjeg dijela auta, zalijepljena za zid, s motorom na sebi, leži mala curica, vidila san male bile bičvice mornarske. Počela san vikati: Stani, Roko, eno mi dite ispod, stani... Ovi su me pogledali ka ono da san luda, da šta mi je, jesan li skroz pukla. I onda su i oni vidili... Roko se zaustavija, otvorila san vrata i izletila iz auta, počela san vrištati da je dite ispod, a ljudi koji su se okolo skupili su snimali mobitelima, nitko nije vidija malu ispod. Potrčala san prema autu vičući da je dite ispod, gledali su me ka ludu – govori nam još uvijek pod dojmom Elena Mijatović. Za njom je istrčao Brankov prijatelj Roko, koji je vozio automobil i tek kad je on povikao da je djevojčica ispod i da trebaju dignuti prednji dio Audija, desetak okupljenih muškaraca shvatilo je da je situacija vrlo ozbiljna i podignuli su prednji dio vozila.

– Uletila san ispod auta, Roko je mislija da san ostala prikliještena s malon ispod u jednom trenutku i počeja je vikati da dignu još... Izvukla san je, mali anđeo mi je bija u rukama, ja je mazin po leđima, vidin da su ozljede strašne... Okrenila san je na bok, krv iz usta joj išla, gledan joj plave okice, crna po licu od gareži i izranjavanja. Tri puta je, dok san je držala, dolazila svijesti i gubila je... Govorila san joj plačući: Di je mamina cura, di je mamina princeza, nemoj me ostaviti. Došla bi svijesti, ispustila zvuk ka da oće plakati, a onda bi joj se oči zakrenile, usnice zabijeljele i onesvijestila bi se... I tako tri-četiri puta. Tad sam čula sirenu Hitne pomoći i potrčala sam s ditetom u rukama prema njima kroz križanje... Strašno, sve bi dala samo da ostane živa, samo da priživi... – prepričava naša sugovornica, a njezinu priču potvrđuju i prijatelji njezina pokojnog sina, ali i fotografije snimljene na mjestu događaja na kojima se vidi Elena kod vozila Hitne pomoći.

image
Suzuki Vitara koju je vozio pijani 24-godišnjak projurila je kroz crveno svjetlo na semaforu
Jakov Prkić/Cropix

Nesretna djevojčica još se uvijek, kako doznajemo, u teškom stanju nalazi u splitskoj bolnici i liječnici na Jedinici intenzivnog liječenja se nadljudskim naporima bore da joj spase život. U nesreći su joj ozlijeđena prsa i ima unutarnje krvarenje, a slomljena joj je i pubična kost te ima rupturu jetre, dok je njezin djed, također s po život opasnim ozljedama, hospitaliziran s prijelomom zdjelice, obostranom frakturom rebara, rupturom slezene i krvarenjem u bubregu.

Djevojčici je stanje stabilno

Kako smo doznali u utorak u podne, curici je, usprkos teškim ozljedama, trenutačno stanje stabilno.  SD

Dakle, policija je utvrdila da je Drnovšek, nekoliko minuta prije negoli je izazvao ovu kobnu nesreću, u Velebitskoj ulici s istočne strane križanja s Ulicom slobode udario u vozilo Honda CRV. Ne zaustavljajući se, projurio je kroz križanje kod zgrade "Sunčani sat" ulijevo, u smjeru prema križanju s Mažuranićevim šetalištem. Preko pune duple crte pretekao je kolonu od oko pet do osam vozila koji su čekali na semaforu jer je bilo upaljeno crveno svjetlo za njihov smjer kretanja. Sjurio se na križanju prema Mažuranićevu šetalištu i tada je udario u stražnji dio Audija A3, koji se kretao Mažuranićevim šetalištem kroz križanje dok mu je za njegov smjer kretanja bilo upaljeno zeleno svjetlo na semaforu. Od jačine udara, vozač Audija izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u kamene kugle na nogostupu te "pokupio" 73-godišnjeg djeda i njegovu unučicu.

Pijani vozač

Nakon uhićenja, 24-godišnjaku je izmjereno 1,31 promil alkohola u krvi, a izuzeta mu je i krv kako bi se utvrdilo je li u krvi imao još kakvih opijata osim alkohola. U svom iskazu policiji, a poslije i na Državnom odvjetništvu, priznao je sve za što ga se tereti, kazavši da je nakon prve nesreće, kada je vozio oko 60 kilometara na sat, reagirao nesvjesno i da je bio u panici i šoku. Prije toga bio je s prijateljem u kafiću na Žnjanu i pili su alkohol, a nakon te prve nesreće rekao je da se više ničega ne sjeća, da ne zna kako je došlo do druge nesreće. Rekao je da mu je jako žao što je uništio život obitelji unesrećene djevojčice i djeda, ali i svoj i svoje obitelji, da se jako kaje zbog svega.

Nakon što je ispitan na splitskom Općinskom državnom odvjetništvu, priveden je sucu istrage koji mu je, na prijedlog ODO-a, odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, iako mladić nije, doznajemo, do sada ni kazneno ni prekršajno kažnjavan zbog kršenja prometnih pravila. Za sada, s obzirom na ozljede djeda i djevojčice, 24-godišnjaka se tereti za izazivanje prometne nesreće u kojoj je druga osoba zadobila teške ozljede i za to je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

17. travanj 2024 00:08