StoryEditorOCM
RegionalPOSLIJEDIPLOMSKI

Državna tvrtka platila HDZ-ovcu iz Splita skupo školovanje kako bi istraživao interni marketing u - svojoj stranci

Piše Piše PSD
16. siječnja 2024. - 17:27

Hrvatski hidrografski institut, čiji je vlasnik država, bio je široke ruke prema Anti Bekavcu, svome zaposleniku i istaknutom članu splitskog HDZ-a - piše Dalmatinski portal.

Platio mu je poslijediplomski studij vrijedan 3.406,78 eura, odnosno nešto više od 25 tisuća nekadašnjih kuna. Taj zaposlenik, za svoj završni rad izabrao je istraživanje u - HDZ-u.

‘Prihvaćenost koncepta internog marketinga u političkim strankama u Republici Hrvatskoj‘, naziv je rada kojega je na Fakultetu ekonomije i turizma u Puli obranio Ante Bekavac, član Gradskog odbora splitskog HDZ-a i predsjednik Gradskog kotara Meje. Tema njegovog završnog rada, barem naizgled, nema apsolutno nikakve dodirne točke s djelokrugom rada Hrvatskog hidrografskog instituta.

Ova informacija je potvrđena iz više različitih izvora, pa na koncu i od samog Ante Bekavca, dok je ravnateljica te institucije Vinka Kolić Bubić - i sama vrlo bliska HDZ-u - ustrajno odbijala odgovoriti na postavljena usmena i pismena pitanja, pa se čak oglušila i na upozorenje da je po Zakonu o pravu na pristup informacijama dužna dostaviti podatke o načinu trošenja javnih sredstava - piše Dalmatinski portal koji dalje navodi kako je njen šturi pisani odgovor primio tek nakon mjesec i pol dana.

‘Hrvatski hidrografski institut kao poslodavac snosio je troškove pohađanja poslijediplomskog specijalističkog studija zaposlenika Ante Bekavca u iznosu od 3.406,78 EUR. Pohađanje studija utvrđeno je kao obostrani interes, u okviru djelokruga rada Hrvatskog hidrografskog instituta i zaposlenika‘ - stoji u odgovoru Kolić Bubić.

Hidrografski institut na jednak način platio je dodatno školovanje i nekim drugim zaposlenicima, no koliko je poznato, ni u jednom drugom slučaju tema nije bila u ovako dramatičnom raskoraku s njegovom djelatnosti.

‘Tema mog rada je interni marketing, a to se može primijeniti u svakoj organizaciji. Meni osobno bilo je najlakše do podataka doći u stranci‘, kazao je Bekavac.

Za potrebe svog završnog rada proveo je istraživanje među 129 članova i potom analizirao njihovo zadovoljstvo kolanjem informacija unutar stranke, razinom obaviještenosti i zadovoljstva članova stranke, reakcijom njenog vodstva na kritike i slično.

‘Bio sam jedan od najboljih studenata na poslijediplomskom studiju s prosjekom 5.0, a moj rad bio je nominiran za najbolji. Sami predmeti studija bili su vezani prije svega za marketing, u čemu imam veliko znanje i iskustvo, a temu završnog rada odabrao sam iz praktičnih razloga, jer mi je u stranci bilo jednostavnije doći do podataka‘, ponavlja Bekavac.

Ante Bekavac zaposlio se u Hrvatskom hidrografskom institutu 2018. godine, u doba kada je u Splitu na vlasti bio HDZ, i to kao voditelj nabave i prodaje u Odjelu za računovodstvo. Već godinu dana kasnije penje se stepenicu više na mjesto višeg stručnog suradnika, no ni s time nije bio zadovoljan pa su, kako je potvrđeno Dalmatinskom portalu, u gradskom HDZ-u organizirani sastanci na kojima se raspravljalo o njegovom statusu. No nije mu pošlo za rukom napredovati još dalje.

Unutar samog Hrvatskog hidrografskog instituta od tada vladaju izuzetno zategnuti međuljudski odnosi i loša atmosfera, a pogotovo između njega i ravnateljice Vinke Kolić Bubić. Bekavac je svojedobno čak sastavio zahtjev za zaštitu svog radničkog dostojanstva i uputio ga na cijeli niz adresa, sve do ministra Olega Butkovića, no nisu pronađene nepravilnosti tvrtke u odnosu prema njemu.

Potom je njegov neposredni nadređeni unutar instituta uputio jednak zahtjev, smatrajući da ga je Bekavac oklevetao, a on je prihvaćen pa je Bekavac stoga dobio opomenu pred otkaz. Neslužbeno se može doznati da svejedno nije stao i da je o radu ravnateljice Kolić Bubić pismeno obavještavao i druge institucije poput Državnog inspektorata.

‘O odnosima unutar Hrvatskog hidrografskog instituta nemam pravo istupati u javnosti bez odobrenja nadređenih‘, kazao je Bekavac - piše Dalmatinski portal.

02. svibanj 2024 17:55