StoryEditorOCM
RegionalSLIJEPA PRAVDA

Draženu Slavici život je uništen, a sve što mu država zauzvrat može dati je bijednih 150 kuna po danu provedenom u pritvoru ili devet tisuća kuna!

Piše PSD
22. siječnja 2021. - 22:12

Šibenčanin Dražen Slavica, trinaest je dugih godina pred sucima branio svoju čast. Stavljali su mu na teret odgovornost za smrt dvanaest vatrogasaca na Kornatima u kolovozu 2007.

Podsjećamo, županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavicu, sumnjičilo se za kažnjivo djelo protiv opće sigurnosti počinjeno iz nehaja.

Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac, danas je teški invalid. Nakon nagodbe s državom, Lučiću je na ime odštete pripalo gotovo 5,5 milijuna kuna. Uz to ima pravo na mjesečnu rentu od šest tisuća kuna.

Ima li Slavica pravo na naknadu za pretrpljene duševne boli s obzirom na činjenicu da je pravomoćnom presudom lišen svake krivice i bi li tim povodom trebao tužiti Republiku Hrvatsku?

- Nažalost, pripada mu samo 150 kuna po danu provedenom u pritvoru - kaže splitski odvjetnik Mišo Živaljić. Dražen Slavica je u pritvoru proveo nešto manje od dva mjeseca, pa ispada da bi ta naknada blla nešto od devet tisuća kuna.

I odvjetnik Ante Nobilo konstatira da je to jedina naknada koja pripada Slavici nakon dugogodišnje agonije kojoj je nepravedno bio izložen.

- Zbog boravka u pritvoru, Slavica ima pravo na tu naknadu i on bi je mogao dobiti izravnim sporazumom s Ministarstvom pravosuđa, a iznos ovisi o broju dana provedenih u pritvoru i sudskoj praksi. Ukoliko bi njegov zahtjev bio ignoriran od strane Ministarstva pravosuđa ili bi Slavici bilo isplaćeno manje nego što je to u takvim slučajevima uobičajeno, onda bi se mogao upustiti u sudsku parnicu za namirenje onoga što mu po toj osnovi pripada - kaže odvjetnik Anto Nobilo.

U trinaest godina, razvlačenjem nevinog čovjeka po sudovima, definitivno je uništen jedan život.

- I to Slavici nitko ni na koji način ne može platiti, niti mu vratiti izgubljene godine. Čovjeku je narušena profesionalna reputacija, bio mu je blokiran normalan rad, i tragedija je da nakon toga jedino što može dobiti kao odštetu za sve proživljeno kroz dugih trinaest godina - jest naknada za dane provedene u pritvoru - veli Nobilo.

I ovaj medijski prilično eksponiran slučaj, dokazuje da je naše pravosuđe neefikasno zbog dugog proteka vremena od početka istrage do donošenja pravomoćne presude. Zastupnik Radimir Čačić predložio je u Saboru da uskočki predmeti protiv državnih dužnosnika mogu trajati najduže tri godine, a kako bi se zbog specifičnog položaja dužnosnika brzo dokazala njihova nevinost ili krivica. 

image
Matija Djanjesic/Cropix

-  A ako bi taj eksperiment uspio, onda bi se širio i na druge predmete, a ja vam tvrdim da je to moguće, samo treba suditi u kontinuitetu, bez dugih pauza. Dva tjedna suđenja, pa tjedan dana pauze, i onda opet dva tjedna radna, i u tom ritmu za tri godine možete završitii svaki sudski postupak - tvrdi Nobilo. 

 Najvažnija je, napominje naš sugovornik, dobra priprema.

- I odvjetnik optuženog, i tužilac, i sudac, moraju biti u predmetu. Ne smije se dogoditi da do prve zakazane rasprave prođe dvije godine, kao što je u jednom postupku koji sad imam u Vukovaru, što znači da se za njega ponovno moram pripremati jer se u međuvremenu štošta drugog dogodilo, pa vi nakon dvije godine ni teoretski ne možete biti koncentrirani na predmet kao onih dana kad ste ga preuzeli - veli Nobilo.   

Onima koji smatraju da je teško zakonski ograničiti trajanje sudskog postupka, Nobilo kontrira činjenicom da se dnevno mogu ispitati dva svjedoka.

- A, to znači u mjesec dana njih trideset. Pa da ih je sad i 150, a ne pamtim da ih je ikad bilo više, sve je to onda moguće završiti normalno u tri godine.

19. travanj 2024 11:35