StoryEditorOCM
RegionalPOLICIJA NA POTEZU

Dalmatinci šokirani pozivima prevaranata koji prijete prometnim kaznama: ‘Zovu s ovog slovenskog broja, čuvajte se!‘

Piše Gordan Zubčić
19. listopada 2023. - 10:59

Na brojeve mobitela brojnih stanovnika Splita i šire okolice tijekom proteklih su dana, kako doznajemo, stigli pozivi s "fantomskog" broja telefona sa slovenskim predznakom.

Premda osim osobnih i poslovnih kontakata građani na prvi pogled ne bi trebali "imati posla" s pozivateljima iz susjedne države, u konkretnim slučajevima se glas mlađeg muškarca s dalmatinskim naglaskom sa suprotne strane linije predstavlja kao "službena osoba", i to iz - Zagreba. Dotični prevarant javlja hrvatskim državljanima da su "počinili prometni prekršaj"!?

- Uputili smo vam dopis s kaznom u visini od 1000 kuna i dva kaznena boda zbog prebrze vožnje u naseljenome mjestu. Moguće je da niste primili dopis, da se pošiljka vratila nama kao pošiljateljima, pa vas ovim putem obavještavamo o počinjenom prekršaju i iznosu koji ste dužni platiti - takvu poruku primio je naš čitatelj tijekom telefonskog poziva "iz Zagreba" koji je, ponavljamo, bio upućen sa slovenskog telefonskog broja, s predbrojem za Ljubljanu, i to konkretno 00386/1/828-0136.

Kako doznajemo, dio slučajeva tih prevarantskih poziva prijavljen je policiji koja poduzima mjere iz svojeg djelokruga.

Građani su tim više ogorčeni zbog činjenice da pozivatelj očito pokušava navući žrtvu da mu, u slučaju nesnalaženja, kaže i broj bankovnog tekućeg računa ili neku drugu osobnu ispravu koja bi "fantomu" mogla poslužiti da se na nezakonit način domogne novca. Čak i za sve one koji su spremni za slične "šeme", nije ugodno slušati prijetnje da je "počinio ili počinila prometni prekršaj" iako dio građana uopće - ne vozi. Da ne govorimo o "kazni" u kunama, premda je euro službena valuta već gotovo godinu dana, čak i kada uzmemo u obzir službeno dvojno iskazivanje iznosa...

Upravo spomenuti slovenski broj pozivatelja vrlo je aktivan, jer su tijekom proteklih tjedana na njega upozoravali i naši čitatelji sa šireg područja Dalmacije, među kojima su neki rekli da je pozivatelj "pobiga s linije nakon šta je skužija da nan ne može prodat priču", a drugi komentator je naveo da je "vidio da ga u više navrata nazivaju s nepoznatog slovenskog broja, ali ga je uredno ignorirao".

26. travanj 2024 12:15