StoryEditorOCM
RegionalTOTALNI KAOS

Besramno bahaćenje na pomorskom dobru: zatvorili plažu zbog privatnog partija, doveli i dizalicu s koje se spuštala djevojka i gostima točila šampanjac...

Piše Dijana Turić
5. srpnja 2022. - 10:46

Još u travnju je Skupština Splitsko-dalmatinske županije usvojila odluku o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene – privezišta i plaže na predjelu ispred hotela "Dalmacija" u Makarskoj.

Inicijativu za provođenje javnog prikupljanja ponuda za dodjelu koncesije na pomorskom dobru na plaži i u lučici hotela "Dalmacija" podnijelo je Društvo "Imperial Riviera", kojem je ugovor o koncesiji za lučicu istekao 31. svibnja 2021., ali još imaju koncesiju nad plažom, i to do 2025. "Imperial", koji još čeka koncesiju i za plažu i lučicu, i to na 10 godina, na predjelu ispred hotela "Dalmacija" namjerava postaviti tri šanka od po 15 metara četvornih, dva plutajuća pontona s baldahinima, 45 suncobrana, 95 ležaljki, 25 baldahina, 10 SUP daski, tri glisera, tri jet skija, pet pedalina, osam kajaka, pet vodenih bicikla, te tri štanda za prodaju sportskih usluga i aktivnosti, iznajmljivanje vodenih rekvizita i prodaju konfekcijske trgovačke robe.

Jasni uvjeti

U odluci o namjeri davanja koncesije na plaži i u lučici hotela "Dalmacija" izričito je istaknuto da se postavljanjem navedenih sredstava ne smije onemogućiti opća uporaba pomorskog dobra te pristup svima pod jednakim uvjetima.

Društvo "Imperial" je restoran hotela "Dalmacija" dalo u podnajam privatnicima, koji već krše pravila o koncesiji, kao i Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama te Pravilnik o gospodarskom korištenju, korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko-dalmatinske županije. Naime, suvlasnici bara "Manana" na plažu su poredali 32 drvene ležaljke, od kojih je većina za dvije osobe, a razmak između ležaljki nije ostavljen kao koridor za neometan prolaz kupačima, već se tu nalaze mali stolovi.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Osim toga, ležaljkama, za čiji je najam potrebno izdvojiti čak 200 kuna, zauzeli su više od 30 posto kopnenog dijela za koji imaju koncesiju, tako da i domaći i stranci ne mogu ući u more od ležaljki, a one se uopće ne uklanjanju noću, već su na plaži 24 sata.

Prema Pravilniku, ležaljke u svakom slučaju ne smiju ometati korištenje plaže kao općeg dobra, nego moraju biti uredno sklopljene i složene na za to određenom skladišnom mjestu, sve do početka zahtjeva za njihovo korištenje od strane gostiju. Ako se ležaljke ne mogu sklopiti na jednom mjestu, moguće ih je rasporediti po plaži s tim da moraju biti posložene u redove s ostavljenim koridorom za nesmetani pristup i boravak uz more i između samih redova (duljina ležaljke) te za prolaz između svake ležaljke (širina ležaljke) svim korisnicima plaže. To nije slučaj s ležaljkama ispred hotela "Dalmacija".

Nadalje, plaža hotela "Dalmacija" je u večernjim satima zatvorena i za domaće i goste, što su odlučili iz bara "Manana", pa su sva vrata koja vode na plažu zavezali konopom i postavili takozvane zaštitare koji na majicama nemaju nikakve oznake. Zaštitar je doslovno fizički napadao ljude koji su htjeli ući na plažu, a kada su Makarani voditelja "Manane" pitali kakve su to barikade na ulazu, on je kazao da mu je tako naređeno.

image
čitatelj


Kako su nam kazali sugrađani koji se u večernjim satima, i to već godinama ljeti, vole otići rashladiti u moru plaže hotela "Dalmacija", vrata plaže su bila zatvorena kada se u baru-restoranu održavao privatni party, a otvorena su tek kada su zaštitari popustili pred grupom Makarana, i to nakon naguravanja, povišenih tonova i konzultacija s predstavnikom koncesionara.

Mala poduka iz Zakona

Inače, suvlasnike bara "Manana" moramo podučiti da je zaključavanje vrata plaže i svojatanje plaže kao privatne strogo zabranjeno Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama, prema kojem nitko nema pravo ograničiti kretanje na pomorskom dobru, koji predstavlja kopneni pojas širine od najmanje šest metara.

Ovaj Zakon propisuje i da se koncesija na pomorskom dobru može oduzeti svakome tko bez odobrenja izvrši na pomorskom dobru označenom u koncesiji radnje koje nisu predviđene u koncesiji ili su u suprotnosti s odobrenim projektom, ili se jednostavno ne pridržava odredbi predmetnog zakona, a kazne se kreću od 50 do 100 tisuća kuna.

No, to nije sve. Za vrijeme trajanja privatnog partyja na plaži "Manane", na javnu šetnicu stigao je šleper s dizalicom s koje se na konopima spuštala prvo djevojka koja je gostima točila šampanjac, a potom plesačica. Neka su oni pili i šampanjac i gledali plesačicu, ali dolazak dizalice koja je na najmanje sat vremena obustavila promet na plaži nisu nikome prijavili pa je uredovalo komunalno redarstvo.

image
screenshot/Instagram

Kako nam je kazao Dražen Nemčić, voditelj komunalnih redara, redari su stigli po pozivu građana, a vlasnika dizalice očekuje obvezni prekršajni nalog.

– Vlasnik dizalice nije imao odobrenje Grada za njezino dovoženje i nikako nije smio zaustaviti promet. Što se tiče zaključavanja vrata plaže, nitko ne smije zabraniti pristup pomorskom dobru – kazao je Nemčić, dodavši kako će komunalni redari obići plažu hotela i uvidjeti što se to događa s ležaljkama.

– Ležaljke od mora moraju biti udaljene tri metra i između njih mora biti ostavljen koridor za nesmetan prolaz kupača. Svako odstupanje redari prijavljuju Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja onda, nakon inspekcijskog nadzora, može oduzeti koncesiju. Ovo sve što se događa u tek otvorenom baru Grad Makarska će shvatiti kao žuti karton, ali vlasnici bara nikako ne smiju ugrožavati sigurnost građana i turista – kazao je Nemčić.

Šutnja iz 'Valamara' i 'Manane'

Komentare o svim nepravilnostima o radu objekta ispod hotela "Dalmacija", usmenim putem i mailom zatražili smo od "Valamara" i suvlasnika "Manane". Međutim, odgovore još nismo dobili, a čim nam ih i ako ih dostave, objavit ćemo ih naknadno.

Cijeli jelovnik restorana 'Tempera' završio u 'Manani'

Nakon niza poziva sugrađana, a koji su vezani uz ležaljke, buku iz zvučnika, dizalice s plesačicama, ali i krađu doslovno cijelog jelovnika iz drugog restorana – "Tempera", naša ekipa otišla je u "Mananu".

Tamo nas i nisu baš nešto doživljavali pa je tako voditelj kazao da pričekamo vlasnika, koji se nije pojavio, a jelovnik nam nisu dali ni uslikati, već su kazali kako su odmah nakon saznanja o ukradenom jelovniku isti pokidali i izradili svoj novi preko noći, što ne bi bilo moguće ni najboljem masterchefu.

Potom smo otišli do restorana "Tempera", gdje smo doznali da je jelovnik iz "Tempere" otuđio njihov nekadašnji šef kuhinje.

– Ne da smo ogorčeni, nego smo u stanju sve napraviti kako bismo "obranili" naš jelovnik koji nam je ukraden i iz kojeg se jela sada služe u "Manani". Našeg šefa kuhinje Alena Franića smo obučavali četiri godine u kuhinji i sastavili mu jelovnik, da bi on ove godine otišao raditi u "Mananu" i ponio sa sobom cijeli naš jelovnik, pa tako sada "Manana" ima sva naša predjela, glavna jela, deserte, umake, ama baš sve, i to pod istim imenima, pa čak i naše jelo "Ćaća se vraća", što je nezakonito. Još gore je što nam gosti koji dođu na ručak ili večeru kažu da imamo isti jelovnik kao i "Manana", što je stvarno užasno i van svake razine profesionalnosti.

Na razgovor nam je došao jedan od suvlasnika "Manane", koji se šokirao ukradenim jelovnikom i kazao da će ga odmah izmijeniti. Međutim, slike svih naših jela i dalje se reklamiraju na profilu "Manane" po Facebooku i Instagramu – kazali su nam iz "Tempere".

Onda smo kontaktirali i kuhara Franića, koji nam je kratko kazao da on nije uzeo jelovnik "Tempere", i tu je nastupila tišina.

U cijelom slučaju nas je jako naljutilo što su iz "Manane" pokušali spriječiti objavu ove cijele priče, i to preko posrednika, pa su tako novinarku na mobitel zvali svi koje je vlasnik zamolio da je "malo smiri".

24. travanj 2024 06:31