StoryEditorOCM
KolonaOSTALI SU GOLOGUZI

Postoji jedinstveno mišljenje između Grada Zadra, Gradskih vijećnika i Nadzornog odbora KK Zadar: Novca nema! Kad će ga biti? Nitko ne zna...

9. veljače 2023. - 19:58

Što je financijska situacija u Košarkaškom klubu Zadar teža i neizvjesnija, redovito slijede nemušta priopćenja koja u pravilu služe kao „vatrogasne mjere”, ili još slikovitije, spuštanje magle na maglu. Svi se ipak slažu oko jedne nepobitne činjenice – novca nema! Kad će ga biti? Nitko ne zna!

Evo u ovom zaključku od tri riječi postoji jedinstveno mišljenje, između većinskog vlasnika Grada Zadra, Gradskih vijećnika i Nadzornog odbora KK Zadar. Svima je jasno ili je barem moralo biti, kako su se odmah na početku sezone upustili u šivanje kaputa, koji će u konačnici samo pokriti golu stražnjicu. I pritom su krenuli s egidom: „Nećemo politiku u klubu”!

Ali,nije se moglo dugo bez „brižne majke”, jako brzo je uslijedilo hodočašćenje kod gradskih vlasti, čak i puno prije nego li je zapelo oko ne konzumiranja proračuna! O tome kako su pojedinci, članovi Nadzornog odbora, brzinom svjetlosti iskočili iz jurećeg vlaka na nizbrdici, a nigdje kočnice, već smo pisali.

Isto tako svi su znali, ali su se pravili da ne znaju, kako će se famozni klupski proračun, nikad niži, govorili su glasno i glasnije, morati „probiti”! Direktor kluba, David Gunjević je javno prozvao članove NO-a, jer su isti proračun „probušili” u iznosu od 70 eura, pa će u konačnici umjesto 350 iznositi 420 tisuća eura. U to nisu uračunati mnogi drugi troškovi, prije svega kompletnog stručnog stožera i vanjskih suradnika, koji se pokušavaju smanjiti davanjem otkaza, dok se istodobno na početku sezone, kao na traci primalo nove djelatnike.

I ptice na grani su znale da su Luka Božić i Juan Davis svoje potpise ovjerili do kraja 2022. godine i da bi ih se zadržalo valjalo je krenuti u proboj. I gdje se stiglo? Nad provaliju s jednom rukom ispruženom prema spasiteljici – politici! A zna se dobro što su karte i politika, samo mi je neugodno napisati.

Nije se zaziralo ni od čistog populizma kako bi se prekrila nesposobnost, pa se tako svakodnevno u pomoć moglo čuti pozivanje građana. Sve u stilu kupite ulaznicu i pomognite klubu! Što su više bučali, sve je manje gledatelja bilo na tribinama, konkretno, protiv Dinama u HT Premijer ligi jedva petsto. A prodano je, tako tvrde iz kluba, više od tisuću pretplatničkih, pa se može zaključiti da su neki doista iz solidarnosti prema zadarskoj košarci kupili ulaznicu, ali ne dolaze na utakmicu! Idemo dalje...

Sportski rezultati, napose u AdmiralBET ABA ligi, zatekli su sve u klubu i na tribinama. Devet pobjeda i devet poraza, u ovom trenutku, nikako nije za baciti. Naprotiv, pohvala svima koji su utkali dio sebe i svojeg znanja u postignuto. Ali, za svoj učinak traže i svoje plaće. Kasne, evo već treći mjesec teče...

Hoće li obruči na praznoj klupskoj bačvi dodatno popucati prije ili poslije Kupa Krešimira Ćosića, manje je važno od činjenice kako se od dugo očekivanih i jednako grleno snažno najavljivanih promjena (bez politike), odnosno, smjene vlasti u Jazinama, stanje pogoršalo. A "primirje” s igračima sklopljeno je do završetka četvrfinalnog ogleda s Cibonom, upravo u Kupu! A proračunska priča bi se mogla rastegnuti kao "žvaka”, međutim, možda je spas u vidu tri velika sponzora koja se tiskaju pred vratima "stare dame”. Samo što nisu uz stubište krenuli...

Ili će radije prednost prepustiti Nadzornom odboru koji bi na jednoj od sjednica Gradskog vijeća, tvrde dobro upućeni u političke vode, mogao u dnevni red ugurati stavku vezanu uz promjenu redovitih proračunskih sredstava s 5,5 milijuna eura na sedam, dakako, na godišnjoj razini!

24. travanj 2024 10:23