StoryEditorOCM
KolonaKOMENTAR

Kakva je zadarska budućnost nakon Budućnosti? Suradnja momčadi je na zavidnoj razini, ali "roster" nije potpun i politika previše upliće svoje prste

20. studenog 2022. - 15:16

Pitanje za milijun kuna? Kako je Zadar mogao ispustiti prednost od deset poena (102:92), a na semaforu je pisalo kako do kraja ogleda protiv Budućnosti preostaje, svega dvije minute i dvanaest sekundi?

I svi su ponudili isti odgovor, bez obzira koliko poznaju ili prate košarku, kako se to može dogoditi isključivo neznalicama!

Ne moramo se posve složiti s time, jer je Zadar sve do tih odlučujućih trenutaka Budućnost držao na konopcima. Pomno iščitavajući sve što se moglo čuti za vrijeme odrađeno kroz  savjetodavne  minute odmora, podosta toga je bilo usmjereno na dogovor trenera Danijala Jusupa i igrača. Takva složnost u odlučivanju poteza koji su trebali održati stečenu prednost odavno nije viđena, jer je suradnja bila na zavidnoj razini. Ali nitko nije ponudio iznimno jednostavno rješenje koje ne spada u doskočicu: "nakon bitke svi generali”, nego je samo trebalo kazati kako je potrebno igrati dugi napad, čuvati loptu i čak ne šutirati prema košu samo neka vrijeme teče.

Međutim, tako nešto nije se čulo, konkretno Luka Božić i Dario Drežnjak nošeni vihorom s tribina ostali su zarobljeni u mislima kako ništa nije izgubljeno ukoliko nakon dvije ili najviše tri sekunde završe napad.

I onda se došlo do zaključka kojeg možete vidjeti u nastavku teksta.

- Šokantna završnica. Vjerujem da smo zaslužili dobiti ovu utakmicu ali nismo bili koncentrirani do kraja i Budućnost je to kaznila. S pobjedničkim košem su u stvari i poveli po prvi put. Šok za sve nas i igrače i stručni stožer. Spremali smo se za ovaj susret i bez obzira na smanjenu rotaciju došli smo do toga da utakmicu imamo u svojim rukama. Nekad treba stati i ne žuriti. To su nesmotrenosti koje se događaju. Zagrlio sam igrače u svlačionici i njima je žao i teško kao i meni – kazao je  Jusup  još onako vruć od utakmice zaključivši kako će svima trebati vremena za oporavak.

Ali vrijeme neumitno curi, neke su se stvari trebale riješiti odavno, primjerice, u "roster" ugurati jednog razigravača i jednog klasičnog centra. Međutim, stručni stožer, ma tko god ga činio, ne samo trener Jusup te njegova tri pomoćnika i dva kondicijska trenera ili pak sportski direktor Denis Pleslić, nisu ništa učinili na tom planu.

Leon Šantelj i Sani Čampara već drugu utakmicu sjede na tribinama, jer prema svjedočanstvima iz svlačionice imaju lakše ozljede. K tomu, postoji i problem oko neisplaćenih plaća za Juana Davisa i Luku Božića koji su izgleda dvojac koji nije otvorio obrt, pa im Uprava kluba, čitaj direktor David Gunjević nije bio u mogućnosti isplatiti novac,  jer bi u suprotnom bio u zakonskom prekršaju.

Nadalje, u sveprisutnoj nestašici financijskih sredstava, pitanje je hoće li se moći ispuniti uvjeti iz "žeton" ugovora kojeg do kraja godine s klubom imaju upravo spomenuti igrači.

Jednako upitno, vezano uz prethodne činjenice, jako je upitno, sve da odnekud osvane novac, može li se uopće  produžiti, novo "dođem ti" s Davisom i Božićem !? Nedvojbeno, netko bi odgovor trebao dati prije nego se razvodni kemija koju je unutar momčadi i stručnog stožera, zajedno s publikom stvorio trener Jusup!

Podsjetimo, i prije nego je krenula sezona, svakodnevno se isticalo kako nova garnitura, odnosno, Nadzorni odbor kluba zajedno s dvojicom direktora Gunjevićem i Pleslićem, želi potpunu distancu od politike. Ali, svjedoci smo kako se zadnjih dana nemilice ide prema Gradskom vijeću u kojem većinu čine udruženi  oporbeni vijećnici, kako je na uštrb mnogo čega potrebno spasiti zadarsku košarku.

Rebalans proračuna nije prošao, niti se u njemu izrijekom spominje KK Zadar, pa je potrebno čekati novi godišnji proračun u kojem je sadržano redovitih  nešto više od pet milijuna kuna!

Samo da ne bude prekasno, odnosno,  da ne popucaju niti strpljenja kod svih koji iščekuju "buštu" za svoj rad! A baš se rezultatski, unatoč šokantnom  porazu od Budućnosti, krenulo više nego izvrsno, jer je Zadar i dalje na pozitivnom omjeru 4:3, uz opasku kako su dvije pobjede ostvarene u gostima, najprije u Čačku protiv Borca, potom ona slavna i opjevana kontra Crvene zvezde u Beogradu!

Ton koji veseli zadarsku košarkašku obitelj jesu poklici potpore igračima i struci, koji dolaze s tribina,  što bi po nekoj inerciji moglo pogurati i toliko omraženu političku elitu, nebitno o stranačkoj pripadnosti, da po tko zna koji put podigne ruku, pardon, novi kredit,  za spas najavljenih promjena koje su izostale unatoč brojnim  najavama Nadzornog odbora !

A slika? Ilustracije radi, sjedalice koje su odmah uz prvu liniju terena, u  svim dvoranama namijenjene  za vodstva klubova i podupiratelje, bile su napola popunjene. Na domaćoj desnoj strani, sve su bile prazne, dok su gosti iz Podgorice popunili svih dvanaest smještenih na lijevoj strani !

I to nešto govori? Ne samo da govori, nego grmi o jalovoj populističkoj "politici" i nepotrebnim podjelama koje se mogu osjetiti pod prstima, u vremenima kad je svu energiju potrebno usmjeriti na traženje sponzora ili pak prizivanje potencijalnih ulagača u klub  kroz program poznat kao Javno - privatno partnerstvo!

Sve to uz jasno predstavljen plan i program i smjernice koje se osim na papiru moraju vidjeti i u stvarnom košarkaškom bivstvu!

20. travanj 2024 18:03