StoryEditorOCM
KolonaDEMOKRATSKA FARSA

Kako je gradonačelnik Dukić na dan predizborne šutnje u Kožinu ispisao definiciju političke korupcije, a Izbornom povjerenstvu je to - zlato!

17. travnja 2024. - 18:37

"Javne istupe izbornih sudionika te ostalih neposrednih ili posrednih sudionika promidžbe je potrebno izbjegavati u vrijeme izborne šutnje te ukoliko se isto odnosi na neke izvanredne situacije, smanjiti na najmanju moguću mjeru i ne objavljivati u medijima, bez obzira radi li se o temi koja je vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi."

Ovo je odgovor kojeg smo dobili iz Izbornog povjerenstva 9. Izborne jedinice na naše pitanje je li gradonačelnik Branko Dukić prekršio izbornu šutnju kad je u utorak poslijepodne održao sastanak u Kožinu s mještanima zbog obustave radova na aglomeraciji tijekom turističke sezone.

Odgovor Izbornog povjerenstva ne sadrži ocjenu onoga što je Dukić radio u Kožinu, nego nudi općenite preporuke kako bi se politički akteri, ali i mediji, trebali ponašati tijekom predizborne šutnje. Izborno povjerenstvo očito ne želi prihvatiti nedvojbenu činjenicu da je jedini i stvarni razlog Dukićevog odlaska u Kožino bio strah da bi nekoliko stotina nezadovoljnih mještana (najmanje njih 419 potpisnika peticije) u srijedu moglo glasati protiv HDZ-a na parlamentarnim izborima. Što je uostalom vidljivo iz ishoda sastanka na kojem je Dukić, uz pomoć svojih pročelnika, izmislio toplu vodu, i pristao na uvjete Kožinjana da od 1. srpnja do 1. rujna ne bude radova, a raskopane ceste da se asfaltiraju.

Da je razlog sastanka stvarno bio samo problem aglomeracije, kako to žele neki predstaviti, i Dukić i mještani sastanak su mogli održati u četvrtak, dan nakon izbora, jer se ništa do tada u vezi odluke o radovima ne bi promijenilo. Ali održati sastanak dan prije izbora mještanima Kožina je bio adut kojeg nisu htjeli izgubiti, praktički su Dukića doveli u stanje ucjene, a on je opet, u skladu s makijavelističkim karakterom HDZ-a kad su izbori u pitanju, žrtvovao svoj obraz za stranački interes, pa je u Kožino došao (po naređenju ili "kazni", kako kuloari tvrde) i sklopio politički dogovor koji između redaka zapravo glasi: OK, pristajemo na pauzu u radovima u sezoni, ali u srijedu znate za koga treba glasati.

Izborno povjerenstvo se pravi da tog konteksta nema iako su ga nedvojbeno svjesni, ali namjerno ne žele u njega ulaziti, odnosno ne žele iz njega interpretirati Dukićevo ponašanje, premda je jedino iz tog konteksta, dakle isključive koristi za HDZ na izborima, moguće objasniti odlazak gradonačelnika u Kožino na dan predizborne šutnje.

Jasno je to ne samo po mjestu i vremenu sastanka, koji se mogao održati bilo kad nakon izbora, nego i zbog sudionika sastanka. Naime, na prošlom sastanku u Kožinu prije desetak dana, na kojem Grad i Odvodnja nisu popustili zahtjevima mještana Kožina i Petrčana, Dukić nije došao, ali je poslao svoja dva pročelnika, Antu Ćurkovića i Robertina Dujelu, plus direktora Odvodnje Grgu Peronju. Da je i na ovom sastanku imao namjeru mještane uvjeravati kako se trebaju pokoriti volji sklopljenih ugovora i svetih EU fondova, kao što je to radio zadnja četiri mjesec, Dukić bi na sastanak pozvao i Peronju i predstavnika izvođača radova iz tvrtke Euro projekt da mještanima Kožina iznesu svoje ”za i protiv” obustave radova. Ali ništa od toga Dukić nije napravio. U Kožino je u utorak poslijepodne došao u pratnji pročelnika Ćurkovića i Dujele, a on sam je, u ulozi političkog spasitelja, kao deus ex machina, mještanima "donio rješenje" koje je, bajdvej, još od prosinca prošle godine odbijao prihvatiti, iako mu je ono bilo ponuđeno od strane izvođača radova, upravo kako bi se izbjegle ovakve nepotrebne scene.

Razočaravajuća je i opaska Izbornog povjerenstva da bi mediji trebali izbjegavati objavu sličnih sadržaja u vrijeme predizborne šutnje, odnosno, ako se odnose na neke izvanredne situacije, što situacija u Kožinu definitivno nije bila, „smanjiti na najmanju moguću mjeru i ne objavljivati u medijima, bez obzira radi li se o temi koja je vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi”.

Izborno povjerenstvo drugim riječima poručuje medijima da javnost ne izvještavaju o tome da je Dukić na dan predizborne šutnje, kao najmoćniji politički dužnosnik HDZ-a u Zadru, otišao na sastanak s nezadovoljnim mještanima, gdje ga je dočekao (bivši) predsjednik mjesnog odbora iz HDZ-a, s ciljem da dogovorom osigura njihovu političku podršku na izborima u srijedu!

Ako nije u pitanju krajnji cinizam, onda ni predizborna šutnja ni ovakva ”pravila” Izbornog povjerenstva nemaju apsolutno nikakvog smisla, a svo to glumljenje demokratske kulture i demokratskih procesa obična su farsa za budale i naivne koja služi kao predstava da se ne prihvati činjenica da bijeli slon u sredini prostoriji neodoljivo liči na Branka Dukića..

Ako je smisao predizborne šutnje spriječiti nečiji utjecaj na političke odluke građana, a političari na taj dan s građanima sklapaju ”trgovačke” paktove, Izborno je povjerenstvo još jučer, kada je portal Zadarski.hr izvijestio o sastanku, trebalo javno upozoriti gradonačelnika da će odlaskom u Kožinu utjecati na nepristranost birača. Jer kad je mještanima u Kožinu obećao prekid radova u sezoni, predmnijevajući zauzvrat da će oni u srijedu svoje povjerenje dati HDZ-u, Dukić je ispisao definiciju političke korupcije.

Naravno, nitko na sastanku nije izravno spominjao izbore, to bi bilo nepristojno, ali podtekst je svima bio briljantno jasan i svi su na njega računali. I Dukić i mještani. Mi vama obustavu, vi nama glasove. Vi nama obustavu, mi vama glasove. Zapravo, ne možete biti sigurni hoćemo li vam dati glasove, ali držimo vas u šaci, a vi nećete riskirati, jer vam je panika zbog gubitka izbora. Šah-mat situacija s obje strane. Tako visoku razinu demokratske suglasnost samo korupcija može postići.

Zato je i moguće da su razlozi zbog kojih su Dukić i njegovi suradnici mjesecima ignorirali zahtjeve mještana Kožina, Petrčana i izvođača radova, preko noći nestali, zato je i moguće da je gradska administracija odjednom pronašla ”zakon” po kojem će sve sjesti na svoje mjesto, samo da u srijedu sve prođe kako treba. Za HDZ.

Zato je i ovakav odgovor Izbornog povjerenstva apsurdan, demagoški i kukavički, jer niti štiti smisao izborne šutnje kao demokratske vrijednosti, niti služi kao uputa za ponašanje političkih aktera, niti ima snagu sankcije za prekršitelje. Zapravo samo potvrđuje rašireno mišljenje da predizborna šutnja nema baš previše smisla.

I baš zato je u duboko korumpiranoj političkoj kulturi šutnja na ovakvo besramno kupovanje birača samo nekima zlato.

17. travanj 2024 18:43