StoryEditorOCM
KolonaSRIJEDA, KIŠA, GUŽVA

Ili taj ‘pametni promet‘ nije pametan koliko smo ga platili ili su vozači glupi pa ne znaju voziti po tom ‘pametnom prometu. Ili i jedno i drugo...

3. svibnja 2023. - 22:06

Ova srijeda oko 8,5 ujutro je bila idealna za mnoge stvari, ali traženje parkinga na Poluotoku nije među njima.

Od "Elektre", pa ispod Gimnazije sve je puno, u Foši ni jednog parkirnog mjesta, pa prvi uzaludan krug oko stare zgrade Tehničke škole i nazad prema Foši.

Ima jedna vještina razvijena među ljudima koji se, eto, baš tu vole parkirati: ubaciš u prvu, pa od javnog WC-a blizu Pet bunara prema Foši voziš razgledavajući i tražečći nekog od onih naših sugrađana koji ujutro vole otići na pijacu i oko 8,15 se već vraćaju s rukama prepunim najlon kesama. Kad uočiš takvog, polako za njim, on odparkira, vi uparkirate i spašeni ste.

Jutros: nikog s kesama! Pada lagana kiša, pa se ni vrijednim ranoraniocima nije dalo potegnuti do pijace.

A onda još jedan uzaludan krug oko Tehničke i – STOP! Nema mrdanja, ne može se ni naprijed ni nazad, jer kamioni „izvođača radova” baš sada odvoze građevinske skele, radnici nervozno mašu, „kud si ti zapeo”, nazad ne možeš, već je kolona iza tebe. Sve podsjeća na ozbiljan kraj svijeta, to valjda ovako nekako počinje.

Dobro, skele su digli, opet prema Foši, pa uz „Elektru” do Bolnice, ni jednog slobodnog mjesta (bilo je jedno, ali netko je bio brži!), pa nazad na Poluotok. Gornja Riva krcata, preko Tri bunara (da ih je i 17 ne bi se dalo negdje parkirati), evo te na Donjoj Rivi. I onda spas: netko izlazi! Uh, ubaci se i bježi, kišica i dalje pade, šetnja je malo duža, ali više vas nije ni briga.

Već je 9,15.h

A onda se počne derati mobitel: zovu iz pravca Kožina, s Bulevara, gužva je i kod Supernove, svi psuju onaj „pametni promet” kojeg smo masno platili, one čipove za izbjegavanje gužve, aplikacije za slobodna parking mjesta, zelene valove koji vas potope već kod drugog semafora.

Ili taj pametni promet nije pametan koliko smo ga platili ili su vozači glupi pa ne znaju voziti po tom „pametnom prometu". Ili i jedno i drugo. Plus oni što izlijeću iz bočnih ulica (te nisu „pametne”) i kroz crveno, pa ovi u nepostojećem zelenom valu dodatno poplave od bijesa.

Srijeda ujutro i kišica, sreća pa je 3. svibnja. Zamislite kišicu u srijedu ujutro 3. srpnja...

12. travanj 2024 11:16