StoryEditorOCM
KolonaKAD-LI, TAD-LI...

Evo zbog čega bi izgradnja nogometnog stadiona na Višnjiku, kao „dnevnom boravku Zadrana", najneugodnija mogla biti za HDZ

18. listopada 2022. - 08:18

Bombastično najavljena vijest da će se u Hrvatskoj uskoro početi s realizacijom projekta izgradnje, obnove ili završetka desetak nogometnih stadiona, privukla je veliku pažnju i u Zadru, jednom od gradova u kojima bi se gradio potpuno novi stadion. Ali, ne treba biti vidovit da bi se već sada, s gotovo stopostotnom sigurnosti, moglo najaviti da će oko lokacije novog stadiona u Zadru biti otvorena žestoka politička debata.

Vijest iz Zagreba garnirana je obećavajućim navodima kako se radi o projektu „iza kojeg stoji Vlada”, naravno „na čelu s premijerom” Andrejom Plenkovićem, pa su Aleksandar Čeferin i Zvonimir Boban u ime UEFA-e obećali nespecificiranu, ali „iznimno korektnu financijsku pomoć”, pa je tu i Marijan Kustić iz Hrvatskog nogometnog saveza. Uz popis imena koja bi trebala jamčiti ozbiljnost projekta obnove deset hrvatskih stadiona, za Zadar se kaže i ovo:

-Na putu prema jugu prvi je veliki grad Zadar čiji stadion na Stanovima odavno ne zadovoljava minimalne uvjete. Hoće li se on obnoviti ili će se graditi novi na Višnjiku, gdje postoji za to predviđena lokacija, stvar je pregovora. Ali, i Zadar će imati pravi stadion, širi se optimizam oko velikog infrastrukturnog zahvata.

Dakle, Zadar će, kadli-tadli, dobiti novi stadion.

Nikome pametnome ne treba objašnjavati da se zaista radi o objektu kojeg grad ove veličine jednostavno mora imati. Gradski stadion je Zadru potreban.

Ono oko čega će biti itekakvog političkog loma je njegova lokacija. Politička odluka o tome tek treba biti donesena, a zadarska politika bez fajta – ne ide. Zadarska se javnost već umorila od dugogodišnjih licitacija oko lokacije stadiona, od Višnjika i „Barutane”, preko Stanova, na koncu se spominjala i izgradnja u – Crnom i Murvici! A sada je, ako je vjerovati novinskom tekstu, taj niz opcija sveden na rekonstrukciju Stanova ili „novogradnju” na Višnjiku.

Nepoznato je tko je u javnost pustio tu dilemu kao jedino moguće rješenje, pa ispada da netko zna puno više od lokalne javnosti, ali je sigurno da odluka o tome ne postoji. I da neće biti lako donesena.

Stanovi su „ruglo na periferiji” s vrlo nejasnim vlasničkim odnosima, ispod postojeće tribine su nečiji stanovi i poslovni prostori, otvorio bi se problem sa „zagušenim prostorom” i manjkom parkirnih mjesta, a ono što se uobičajeno zove klupskim prostorima odavno nije klupsko. A ni gradsko.

Višnjik je „ponos u centru grada”, kompleks u kojega, kad god ga žele impresionirati, a to je često, gradski vlastodršci dovode premijera Plenkovića i sve „visoke goste”. Zadarski HDZ Višnjik voli nazivati „dnevnim boravkom građana” namočenim javnim interesom. Koliko je poznato, pripremaju se izmjene i dopune urbanističkog plana Višnjika, ali za gradnju rukometne, malonogometne, boksačke i stolnoteniske dvorane, te za Turisthotelov restoran.

A stadion usred „dnevnog boravka”? E, o tome posljednjih nekoliko godina uopće nije bilo riječi, barem ne javno. Ali, HDZ nije usamljen u „obrani gradskog olimpijskog centra”, nego je i zadarska opozicija na primjeru Višnjika žestoko branila javne interese, brojne klubove, djecu i građane koji ga moraju (besplatno) nastaviti koristiti.

S obzirom da najava uvrštenja Zadra među gradove koji će dobiti stadione dolazi iz Zagreba i na imena „podupiratelja ideje” o velikom projektu, logično je pretpostaviti da aktualizacija Višnjika kao moguće lokacije dolazi iz nekih neslužbenih krugova i javnosti nepoznatih pojedinaca bliskih HDZ-u. Zato se čini da će svako „približavanje stadiona” Višnjiku kao definitivnoj opciji, izazvati najveće podizanje temperature baš u HDZ-u, stranci koja je Višnjik već proglasila „dnevnim boravkom građana” i poškropila ga svetom vodicom javnog interesa.

Ako i kad to dočekamo, bit će zanimljivo gledati koja će argumentacija biti isukana da bi usred dnevnog boravka bio izgrađen gradski stadion.

 

19. travanj 2024 20:50