StoryEditorOCM
KalelargaGRADONAČELNIK DUKIĆ:

Zbog "kauč vijećnika" umjesto 122 milijuna eura Zadranima ostalo na raspolaganju 24,6 milijuna eura, s tim da nema ugovaranja novih investicija!

Piše M.K.
18. siječnja 2024. - 14:25

- I uz sve napore uložene kako bi Grad Zadar u 2024. godinu ušao s normalnim proračunom, stabilnim financiranjem i novim ulaganjima, to se nije dogodilo. Sve ste vidjeli, ali vrijedi ponoviti kako radi ovaj saziv Gradskog vijeća:

Kad im se nudi dogovor i kompromis, vraćaju ucjenom. Kad treba preuzeti odgovornost, njih nema. Čitavo vrijeme nudim razgovor, otvaram nove teme i prostor za dogovor. Na sve to dobivam redovito - bježanje. A sada i muk!

Podsjećam, ponudio sam svima predlaganje zajedničkog proračuna, ali sad znamo da oni ne mogu niti sami sa sobom. Ono što ne znam je gdje su sada vijećnici koji nisu htjeli izglasati zakonit proračun u kojemu su i njihovi amandmani, ne znam što rade, čime se bave i razmišljaju li uopće o proračunu. Znam tek da su poništili rekordni proračun veći od 122 milijuna eura koji je trebao omogućiti najveći iskorak u razvoju Zadra.

Jesu li građani u njima birali kauč vijećnike koji će drugu godinu za redom svjesno i s političkim predumišljajem blokirati Zadar? U čemu su uopće sudjelovali svo ovo vrijeme osim u iscrpljivanju javnosti stalnim svađama sa svime i svakime ne obazirući se na sredstva koja pripadaju samo i isključivo građanima Zadra!

Ono što im je svima zajedničko je obrazloženje njihove politike nečinjenja tvrdnjom kako se financiranjem samo nužnih rashoda neće dogoditi ništa loše. Kažu, nije se dogodilo ni prošle godine. I tako građanima nestaje problem, s njim i njihova odgovornost. Svim tim kauč vijećnicima sretna nova neradna godina! - kazao je na kolegiju održanom u četvrtak gradonačelnik Branko Dukić.

image

Kolegij gradonačelnika

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

U nastavku se zapitao:

- Može li mi tko nabrojati što su ti kauč vijećnici napravili ili odlučili da se napravi u zadnje skoro tri godine? Sjeća li se itko više s čime su došli pred građane uoči izbora tražeći povjerenje, a kamoli što su od tih obećanja ispunili? A imali su dovoljno ruku da to i ostvare. Puna su im usta bila povijesne prilike, spremnosti na žrtvu, razbijanja okova, oslobađanja građana. 

Od svega toga, imamo samo talačku krizu i grad na čekanju jer drukčije ne znaju. 

Ali ostaje odgovornost na Gradskoj upravi koja je i prošle godine, pa će tako i ove, pokrivati njihov nerad. Što to znači za planirani godišnji program rada, proračunske korisnike, građane Zadra? Najkraće i najjasnije kazano znači da je umjesto 122 milijuna eura, koliko je bio prijedlog proračuna za 2024. godinu, Zadranima ostalo na raspolaganju 24,6 milijuna eura u 1. kvartalu 2024. godine, s tim da nema ugovaranja novih investicija.

Koliko god zvučalo nevjerojatno, mi smo se na to pripremali. Osigurali smo ne samo u ovom kvartalu, nego i u idućima, sve ono osnovno što svaki grad mora imati ili tek s pokojim nižim komunalnim standardom. Trudimo se osigurati i plaće svim korisnicima gradskog proračuna, pa i režijske troškove. To bi po njima trebalo biti dovoljno da ovaj grad živi 2024. godinu. Ali to onda više nije grad koji spada među najrazvijenije gradove u Hrvatskoj po svim službenim podacima. Umjesto da se spremamo za realizaciju velikih projekata s kojima ćemo grad učiniti još kvalitetnijim za život, mi spremamo odluku o nužnim rashodima s kojima osiguravamo sredstva za golo preživljavanje. 

image

Kolegij gradonačelnika

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

A ovo je godina kada počinje provedba novog instrumenta ITU mehanizma, nastavlja se s Nacionalnim planom oporavka i otpornosti, godina u kojoj se dovršava najveći dio izgradnje sustava odvodnje, pokreće rad Centra za gospodarenje otpadom i zatvara odlagalište Diklo. Njima je prihvatljiv i zagrebački scenarij s otpadom. Godina u kojoj je trebalo početi izgradnju četiri dječja vrtića, nove škole. Godina projektiranja, rekonstrukcija i gradnji ključnih gradskih prometnica, uređenja parkova i perivoja, komunalnih luka i plaža. Ovo su stvarni problemi na koja kauč vijećnici ne da nemaju odgovore, nemaju blage veze i nije ih ni najmanje briga - istaknuo je Dukić koji je imao i poruku za kraj:

- Ova družina u Gradskom vijeću je imala i ima dovoljno ruku koje nikada nije iskoristila ni za jedan konkretan projekt, program, strategiju. Sjetimo se njihovih prioriteta: smjena direktora KK, smjena ravnateljice Znanstvene, kadroviranje u nadzornim odborima i upravnim vijećima, bezrazložno prolongiranje izrade prostorno planskih dokumenata, pa makar to bilo za potrebe škola… Nisu te ruke iskoristili niti za donošenje proračuna, a utrnule su im na samu pomisao o raspuštanju vijeća. Preživio je Zadar i gore stvari pa će preživjeti ovaj i ovakav njihov kukavičluk i neznanje. 

28. travanj 2024 20:56