StoryEditorOCM
KalelargaIZDRŽITE JOŠ MALO

Za vikend se očekuje vrhunac toplinskog vala, pratite savjete liječnika; početak idućeg tjedna donosi osvježenje

Piše Zadarski.hr
25. kolovoza 2023. - 20:34

Vrhunac je toplinskog vala. Cijela je obala u crvenom. Zbog velikih vrućina izdano je upozorenje na iznimno opasno vrijeme. Niža razina upozorenja je na snazi i u većini drugih dijelova Hrvatske. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute, a liječnici ponavljaju da su najugrožniji stariji, djeca i bolesnici, pogotovo kronični. Osvježenje stiže u ponedjeljak kada se očekuje velik pad temperature, piše HRT.

Bit će pretežno sunčano i vruće, u mnogim predjelima i vrlo vruće. Najviša dnevna temperatura većinom od 33 do 38 Celzijevih stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za petak.

Vjetar na kopnu slab do umjeren južni i jugoistočni, na Jadranu uglavnom jugozapadni.

Crveni meteoalarm, upozorenje na iznimno opasno vrijeme, vrijedi za cijelu obalu, a za unutrašnjost Dalmacije izdano je narančasto upozorenje.

-Toplinski val će vrhunac doživjeti u dane vikenda. S početkom sljedećeg tjedna slijedi promjena vremena s kojom će vrućina popustiti. Temperatura zraka zasigurno će već u ponedjeljak u najzapadnijim predjelima biti nešto niža, no veći pad temperature očekuje se u utorak i srijedu pa samim time bi i toplinski val onda trebao prestati, rekla je Tanja Renko, meteorologinja DHMZ-a.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Vrućine opasne za zdravlje

Liječnici posebno upozoravaju da se stariji građani, djeca i trudnice ne izlažu najvećim vrućinama.

- Proteklih dana je povećan obim posla, kako zbog vrućine tako i zbog velikog broja ljudi koji gostuju u našoj županiji i gradu. Danas srećom nemamo intervencija koje bi povezali uz vrućinu, rekao je za HRT Jakov Aranza, Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Jako puno intervencija odnosi se i na radnike koji rade na otvorenom.

- Jutros na Visu smo imali nepalskog državljanina koji je doživio srčani udar. Prebačen je helikopterom u bolnicu. Njegovo zdravstveno stanje je u redu, ali možemo ga spojiti s vrućinom, rekao je Aranza.

Koža sve pamti

Neira Puizina Ivić, dermatologinja splitskog KBC-a, upozorila je kako koža sve pamti.

- Ove godine ćete izgoriti, međutim sa starenjem gubimo mogućnost oporavljanja stanica koje stradaju na Suncu. Greške se nagomilavaju i neminovno, pogotovo kod osoba svjetlije puti, dolazi do različitih degenerativnih promjena i stvaranja karcinoma. To najčešće bude nakon 50 godine, rekla je liječnica.

Svaka promjena koja ne cijeli, crvenilo ili upala, znak je da se treba javiti liječniku i tretirati je.

- Opekline treba tretirati kortikosteroidnim kremama jer se radi o jakoj upalnoj reakciji. Također, daju se lijekovi protiv alergija, antihistaminici jer ima jako puno histamina zbog kojih nas koža svrbi i peče. Isto tako, zbog jake upale se mogu uzimati i lijekovi protiv upale, poput andola ili brufena, pojasnila je liječnica za HRT.

Ponovila je kako između 11 i 16 sati treba izbjegavati izlaganje Suncu.

01. svibanj 2024 02:47