StoryEditorOCM
KalelargaBEZUVJETNA KAZNA

Za seriju krađa iz automobila u Zadru, 28-godišnji Bibinjac osuđen na zatvorsku kaznu: "Bio je u lošoj financijskoj situaciji"

Piše B. S.
3. srpnja 2024. - 18:44

Nezaposleni vozač iz Bibinja nepravomoćno je na Općinskom sudu u Zadru osuđen zbog serije provala u automobile na području Zadra u razdoblju od 28. siječnja do 3. veljače 2022. godine.

Prema optužnici, 28-godišnjak je u više navrata dolazio do parkiranih automobila iz kojih je ukrao različite predmete i novac; alate, navigacijske uređaje i osobne stvari, ukupne vrijednosti preko 1.700 eura. 

Incidenti su se dogodili u dvije različite ulice, Put Murvice i Gradišćanskih Hrvata gdje je 28-godišnjak koristio razne metode da bi ušao u vozila, koja su bila parkirana i, u većini slučajeva, zaključana. 

Na sudu je iskazao da u cijelosti priznaje kazneno djelo, no zamolio je da se ima na umu da su sve ove stvari vraćene oštećenicima. Pojasnio je da je u to vrijeme bio u lošoj financijskoj situaciji i da su mu se još neke okolnosti dešavale. Da je sve to utjecalo da ovo počini. Istaknuo je kako mu situacija doma nije bila dobra, te da mu je doista žao, da izražava kajanje. Naglasio je kako se nije smio dovesti u ovu situaciju, jer je dovela do malo težih problema u njegovoj obitelji.

Izrečena mu je bezuvjetna kazna zatvora jer je do sada osuđivan u kaznenim postupcima, čak u tri navrata, te je sud zaključio kako evidentno sankcije iz tih pravomoćnih osuda na njega nisu utjecale.

- Do sada je osuđivan relativno blagim sankcijama (uvjetnim osudama i pridržajem maloljetničkog zatvora) i to u smislu specijalne prevencije očito nije polučilo uspjeh. Danas je okrivljenik specijalni povratnik u činjenju imovinskih kaznenih djela. S obzirom na to ni s aspekta generalne prevencije ne bi se ostvarila svrha kazneno pravnih sankcija. Naime, društvu bi se poslala potpuno kriva slika kada bi se nakon svega ponovno dala još jedna prilika okrivljeniku, osobi čija to prošlost naprosto ne opravdava, da mu se kazna ne izvrši. Okrivljenik jest priznao ovo kazneno djelo, nije ga ni u jednom trenutku osporavao, okrivljenik jest izrazio žaljenje, značajnija šteta je na koncu izostala, međutim to naprosto nije dovoljno da bi se u ovoj situaciji moglo izreći primjerice uvjetnu osudu - navedeno je u obrazloženju presude suca Općinskog suda u Zadru Ante Bačića.

03. srpanj 2024 18:44