StoryEditorOCM
KalelargaPROGNOZA

Uživajte dok traje: Početak tjedna u znaku stabilnog vremena, ali malo tko će idućih dana izbjeći jake pljuskove

Piše hina/T. F./JL
27. svibnja 2024. - 10:06

Hrvatsku u ponedjeljak očekuje djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano vrijeme, a uglavnom u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije uz jači razvoj oblaka u drugom dijelu dana lokalno može biti kiše i pljuskova s grmljavinom, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Vjetar će puhati slab, na Jadranu i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, ujutro uz obalu i bura.

Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 22 i 27 Celzijevih stupnjeva.

Sutra će biti djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu u drugom dijelu dana. Pritom pljuskovi mogu biti izraženiji. Vjetar slab, ponegdje i umjeren sjeverni i sjeverozapadni, na Jadranu i jugozapadni, a navečer na sjevernom dijelu bura. Najniža temperatura zraka od 9 do 13, na Jadranu od 15 do 18, a najviša većinom između 22 i 27 °C, javlja DHMZ.

Za danas nema posebnih upozorenja sustava meteoalarm, no DHMZ je za sutra izdao žuto upozorenje za zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju zbog izraženih pljuskova s grmljavinom. Zbog jake bure je žuto upozorenje za sutra na snazi za Kvarner i Kvarnerić te za Velebitski kanal.

image
Damjan Tadic/Cropix

HRT-ov prognostičar Dragoslav Dragojlović ističe da će danas vrijeme biti stabilnije u većem dijelu zemlje, dok su kratkotrajni pljuskovi mogući u gorskoj Hrvatskoj, posebice u Lici. Lokalni pljuskovi i grmljavine moguće su danas i u unutrašnjosti Dalmacije.

Od utorka do četvrtka će u unutrašnjosti biti promjenjivo, mjestimice uz kišu, a u četvrtak se očekuje i puno pljuskova. Temperature zraka bit će uglavnom bez veće promjene. Na Jadranu će biti promjenjivo i nestabilno, često uz pljuskove s grmljavinom, osobito u utorak i četvrtak.

U srijedu će na sjeverom dijelu biti uglavnom suho i djelomice sunčano. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, a u četvrtak će zapuhati jugo, koje će prema kraju dana jačati, prognozira DHMZ-ov Dragoslav Dragojlović za HRT.

17. lipanj 2024 09:01