StoryEditorOCM
Kalelarga"I MI SMO ZDRAVSTVO"

U ponedjeljak ispred Opće bolnice prosvjeduju medicinske sestri i tehničari iz Zadarske županije! "Potplaćeni smo i zanemareni"

Piše AVŠ
3. svibnja 2023. - 14:26

U ponedjeljak, točno u 11 sati, pred zadarskom Općom bolnicom, prosvjedovat će medicinske sestre i tehničari koji od Vlade, baš kao i liječnici koji su se nedavno izborili za povećanje svojih plaća, traže bolji radno-materijalni status.

Pod geslom "I mi smo zdravstvo" ovaj prosvjed održat će se u organizaciji Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara, a na sindikalnu akciju odlučili su se nezadovoljni ponudom Vlade o povećanju plaća od tri do pet posto.

Zadarska podružnica sindikata broji oko 600 članova iz svih zdravstvenih ustanova, od bolnica do Doma zdravlja. 

- Osnovni cilj ovih prosvjeda je skrenuti pozornost na probleme s kojima se susreću zaposleni u djelatnosti zdravstva u obavljanju poslova svog zanimanja, njihovo zalaganje za dostojanstveno plaćen rad i radno-pravni status. Ne postoji cjeloviti i ravnopravni pristup unapređenju radno-pravnog statusa svih sudionika pružanja zdravstvene zaštite već se selektivnim i parcijalnim rješavanjem problema izaziva nezadovoljstvo naših članova i proizvode novi problemi u funkcioniranju zdravstvenog sustava- kaže  županijska sindikalna povjerenica, medicinska sestra obiteljske medicine Dajana Subić. 

Medicinske sestre u primarnoj zdravstvenoj zaštiti počinju raditi u sustavu s plaćom od prosječno sedamsto eura. Kroz godine taj iznos se penje do 900 ili 1000 eura, a Vlada im nudi povećanje od svega tri posto. S druge strane, uvjeti rada su nemogući jer, primjerice, na bolničkim odjelima jedna ili dvije sestre brinu o više od 30 pacijenata. Zato, uz male plaće, sestre i tehničari upozoravaju na sve težu organizaciju posla zbog nedostatka osoblja.

-  Ako se nastavi i daljnje obezvrjeđivanje naše profesije, stanje bi moglo biti još i gore. Zato pozivamo i građane da nas podrže u našim zahtjevima- poručuju iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

27. travanj 2024 15:19