StoryEditorOCM
KalelargaMEDICINSKI ISKORAK

U OB Zadar izvedena prva operacija 3D kranioplastike: pacijentu ugrađen isprintani nadomjestak kosti lubanje!

Piše Zadarski.hr
5. lipnja 2024. - 08:50

- Pacijent se jako dobro oporavlja i kako sada stvari stoje, sutra će napustiti Opću bolnicu Zadar“, kazao je neurokirurg dr. Ivica Francišković još vidno uzbuđen nakon što je medicinski tim, pod njegovim vodstvom, prošli petak izveo 3D kranioplastiku, operaciju kojom je pacijentu ugrađen nadomjestak kosti lubanje isprintan 3D printerom. Prvi je ovo takav zahvat izveden u OB Zadar pa sasvim sigurno predstavlja velik iskorak. Pacijentu je rekonstruirano područje iznad lijevog uha do vrha lubanje, naprijed do čela i iza do tjemene kvrge, objavila je OB Zadar.

Kandidati za 3D kranioplastiku su pacijenti s defektima iznad 5 cm, tzv. velikim defektima. U ovim je slučajevima iznimno teško oblikovati lubanju da bude u potpunosti simetrična. Važno je da se operacija izvodi nekih godinu dana nakon što se pacijentu ukloni kost. Dakle, kada se mozak oporavi.

- Pacijent je najprije odradio snimanje CT-om. Preoperativnu radiološku pripremu je radila dr. Iva Pavić. Ta snimka je potom poslana proizvođaču koji radi kompjutersku simulaciju. U toj se fazi mogu raditi korekcije, primjerice oko rubova, debljine kostiju… Kad se taj dio odradio i geometrija se potvrdila, isprintan je kalup u dva dijela koja su potom spojena. Pacijent je uspavan, a iz 3D printanog kalupa je napravljen odljev u koštanom cementu. Taj je implantant ugrađen u pacijenta, a postignuta je savršena preciznost. Dosada to nije bio slučaj jer se implantant oblikovao rukom - istaknuo je dr. Francišković.

Mnogo je benefita ovog zahvata. U prvom redu to je brzina operacije, a samim tim se smanjuje mogućnost infekcije i bilo kakvih komplikacija. O estetskom aspektu ne treba niti govoriti budući da se napravi apsolutna simetrija.

Financijski gledano, jedan ovakav nadomjestak kosti lubanje isprintan 3D printerom stoji oko 6.200 eura. Opća bolnica Zadar s proizvođačem je potpisala ugovor za četiri ovakva zahvata, koji će se, napominje dr. Francišković, raditi u pacijenata s velikim defektima.

17. lipanj 2024 02:10