StoryEditorOCM
KalelargaDUGI ROK ISPORUKE

U Ministarstvu zdravstva potpisan ugovor o nabavci 21 linearnog akceleratora, među prvima će ga dobiti zadarska bolnica

Piše Zadarski.hr
29. siječnja 2024. - 16:14

Ugovor o javnoj nabavi linearnih akceleratora svečano je potpisan u velikoj dvorani Ministarstva zdravstva. Vlada Republike Hrvatske osigurala je nabavu 21 linearnog akceleratora i pripadajuće opreme za prevenciju, dijagnostiku i liječenje oboljelih od raka za kliničke bolničke centre Zagreb, Osijek, Rijeku, Split i "Sestre milosrdnice" te za zadarsku Opću bolnicu zahvaljujući ulaganju iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. 

Hrvatska trenutačno raspolaže s 15 takvih uređaja, no stiže 21 novi uz prateću opremu. Uz spomenuta tri u Rijeci, po pet će ih stići u KBC Zagreb i KBC Sestre Milosrdnice. Četiri stižu u Split, tri u Osijek. Dobit će ga i jedna opća bolnica - ona u Zadru.

"Prema predviđenoj dinamici i rokovima do kraja će sljedeće godine stići većina linearnih akceleratora, dakle njih 21, od čega su četiri najkompleksnija i kompletnija uređaja koji dozvoljavaju i upotrebu radiokirurških metoda", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Među prvima bi ga, kako doznaje Dnevnik Nove TV, trebao dobiti Zadar, čiji su onkološki pacijenti na liječenje morali odlaziti u Split ili Zagreb. Jedna od njih je i Franka Dvorski koja je oboljela od raka dojke.

"To je putovanje svaki dan sanitetom, nekad je dizanje ujutro u pet, nekad u šest, povratak kući oko ručka. Nekad je znalo biti nas do osam u sanitetu, u vozilu", ispričala je pacijentica iz Zadra.

Bunker za prihvat uređaja i dodatne opreme u zadarskoj bolnici je izgrađen.

"Bunker bolnice Zadar je u rohbau izdanju, ali će radovi za uređenje prostora krenuti kroz ovaj tjedan i početkom petog mjeseca mi smo spremni za prihvat linearnog akceleratora", ispričao je ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko Čulina.

Priča o nabavi linearaca nije tekla glatko, bilo je prigovora da se pogoduje jednom proizvođaču. Sve se oteglo. Bilo je i žalbi, ali je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila žalbu.

"Bilo je velikih problema, ja ću to iskreno reći, u procesu javne nabave. Međutim, kao uvijek u našem postupanju želimo biti krajnje transparentni, svjesni smo da je to i europski novac", dodao je Beroš.

Investicija je vrijedna više od 88 milijuna eura, od toga 55 milijuna ide na same linearne akceleratore. Pacijentima je najvažnije da ti uređaji što prije krenu s radom i da se na njih što manje čeka, piše Dnevnik Nove TV.

Podsjetimo kako je rok ispostave za linearne akceleratore 12 mjeseci od potpisa ugovora.

27. travanj 2024 16:06