StoryEditorOCM
KalelargaDONJA SUVAJA

Tko je kriv za sramotu na vrelu Une? Longin: Naša ustanova je prva prijavila probleme s radovima i poduzela daljnje korake!

Piše Iva Ivanac
24. rujna 2024. - 17:19

Vrelo Une i problematični radovi koji se izvode na mini hidroelektrani, bili su tema istupa brojnih županijskih vijećnika na sjednici u utorak. 

Temu je na Aktualnom satu prvo otvorio Zlatko Marasović koji je kazao kako se na tom mjestu dogodila sramota za državu.

- Došli smo do toga da nas BiH kao članicu EU uči kako zaštititi prirodu. Vrelo je od 1968. zaštićeno, a mi smo došli do toga da se netko sjeti tu raditi hidroelektranu. Gore ste išli kao spasitelj, a vi ste odgovorni što se to dogodilo, kazao je županu Longinu te dodao da je lokacijsku dozvolu za mini HE izdao županijski ured u Gračacu, a županijska ustanova Natura Jadera je izdala suglasnost da se to radi.

- Hoće li netko iz Županije ili županijske ustanove odgovarati za ovo što se dogodilo na Uni, upitao je Marasović. 

Nevenka Marinović (HDZ) je također istaknula kako se trebaju odrediti ciljevi da se takva područja oplemene i zaštite te da ih se valorizira u turističke svrhe, ali i sačuva u cijelosti.

Ivan Matić (MOST) je istaknuo kako je prije godinu i pol upozoravao na probleme u županijskom Prostornom planu te kako je jedan od tih problema bila upravo izgradnja hidroelektrane na Uni. Rajka Rađenović (SDSS) upitala je koje je mjere Županija počela provoditi kako bi se dodatno zaštitilo vrelo Une. 

Župan Longin je kazao kako je posjetio vrelo Une i održao sastanke s predstavnicima udruga. 

- Prva prijava koja je išla za te radove je išla iz Nature Jadere. Nije sve onako kako se navodi, a što se tiče izdavanje dozvole za male hidroelektrane, mi smo uputili svu dokumentaciju Državnom inspektoratu i prvi kontakt smo napravili prema Ministarstvu zaštite okoliša, a daljnje postupanje oko poništenja građevinske dozvole nije na nama. Sve što se trebalo poduzeti mi smo napravili prvi, istaknuo je Longin dodajući kako će idući tjedan održati sastanak s predstavnicima Unsko-sanskog kantona s ciljem da se putem prekograničnih projekata zaštiti cijeli tok Une, a ne samo njeno vrelo. 

24. rujan 2024 19:41