StoryEditorOCM
KalelargaNIJE DOBRO...

Stiže nevrijeme, Europa se priprema za moguću katastrofu: ‘Stvara se olujni ćelijski oblak i ide prema Balkanu‘

Piše A.VI./JL
11. rujna 2024. - 19:24

Nakon dva dana stabilnog i sunčanog vremena, u četvrtak ponovno možemo očekivati padaline i novo osvježenje, uz osjetniji pad temperatura. U petak će ponegdje sredinom dana biti samo devet Celzijevih stupnjeva.

DHMZ je također za sutra za cijelu zemlju upalio žuti meteoalarm, a u cijelom priobalju oglašen je narančasti meteoalarm.

- Jača grmljavinska nevremena mogu prouzročiti veliku štetu. Zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča, upozorio je DHMZ stanovnike priobalja.

Osim promjene temperature, meteorolozi DHMZ-a su za petak, uz zahladnjenje i buru, u najvišem gorju najavili i mogućnost prvih pahulja.

Temperatura će u četvrtak popodne biti u padu, a od petka će biti osjetno hladnije, osobito u kopnenim područjima, upozorio je DHMZ.

Promjena vremena stigla je i u ostale dijelove Europe. Meteorolozi u Njemačkoj najavljuju pad temperature za 20 stupnjeva. U nekim regijama mogle bi pasti rekordne količine kiše.

- Moglo bi doći do velikih poplava u jugoistočnoj Njemačkoj i susjedstvu, u Austriji i Češkoj. Kada bi se trenutni izračuni materijalizirali ‘sve bi bilo pod vodom‘ u velikim dijelovima južne Bavarske, upozorio je meteorolog Ronald Porschke u izjavi za portal Wetter.net, prenosi Jutarnji list.

Meteorolog Alban Burster također je zabrinut zbog izračuna koje su meteorolozi izrađivali u ponedjeljak.

- Nadajmo se da se neće ostvariti aktualna predviđanja. U protivnom više nećemo govoriti o dolini Ahr nego o ‘jugoistočnom milenijskom potopu‘, rekao je.

Još jedan meteorolog predviđa mogućnost katastrofe.

- Nad sjevernom Italijom se stvara olujni ćelijski oblak, koji će se tijekom vikenda pomaknuti prema Balkanu i pridružiti drugoj ćeliji iznad istočne Europe. Doslovno upija vodu i proizvodi ernormne količine kiše. U dijelovima istočne Austrije, Češke, Slovačke i Poljske mogu se očekivati poplave, koje se lokalno mogu pretvoriti i katastrofu, rekao je meteorolog Alexander König.

Meteorolog Jung izjavio je da bi u Alpama moglo pasti dva do tri metra snijega.

- Očekuje nas iznimno nasilna promjena vremena kakva se rijetko viđa. Do vikenda bi u Apama moglo pasti dva do tri metra svježeg snijega. Dijelovima Europe prijeti velika opasnost od poplava, upozorio je njemački meteorolog Dominik Jung za Merkur.de.

13. rujan 2024 19:27