StoryEditorOCM
KalelargaSUDSTVO U ŠTRAJKU

Sindikalni povjerenik Slaven Čirjak: Imamo punu podršku sudaca koji po zakonu ne mogu biti u štrajku, ali bez nas ne mogu raditi!

Piše L.B.
5. lipnja 2023. - 11:58

- Na sudovima se rasprave ne održavaju, državna odvjetništva ne rade. U Zadru se to odnosi na Općinski i Županijski sud, na Trgovački sud, te na općinsko i županijsko Državno odvjetništvo. Očekujemo konkretnu ponudu od Vlade, inače se štrajk, koji je započeo danas u 7 sati ujutro, nastavlja - kaže Slaven Čirjak, sindikalni povjerenik državnik i lokalnih službenika i namještenika za Zadarsku županiju.

U Zadarskoj županiji odaziv na štrajk je stopostotan, što se tiče sindikalnih članova, kaže Čirjak, a od onih koji nisu članovi sindikata u štrajku je 95 posto.

- Štrajk je ocijenjen kao zakonit, imamo i potporu sudaca. Jako smo zadovoljni odazivom, te posebno potporom sudaca. Oni po zakonu ne mogu biti u štrajku, ali ne mogu ni raditi bez zapisničara i ostalog osoblja. Ne funkcioniraju pisarnice, ne rade informatičari, otprema pošte... To je kompleksan sustav koji je sada potpuno u štrajku - kaže Čirjak.

Nezadovoljni su plaćama koje, kaže sindikalni povjerenik, iznose od 550 do 700 eura. Početnici imaju plaću oko 550 eura, a nakon 20 godina rada dosegne se maksimalno 700 eura, te se traži poboljšanje materijalnih uvjeta. 

- Štrajkat ćemo sve do ispunjena naših zahtjeva - naglasio je Čirjak.

19. travanj 2024 14:16