StoryEditorOCM
KalelargaIN MEMORIAM

Prof. dr. Stijepo Obad iza sebe ostavio 240 znanstvenih članaka i generacije studenata koji su u njegovu čast 2010. godine priredili opsežan zbornik

Piše Prof. dr. sc. Marko Trogrlić
10. travnja 2021. - 17:12

U četvrtak 8. travnja 2021., preminuo je ugledni hrvatski povjesničar, sveučilišni profesor u miru, znanstvenik i u brojnim našim uglednim institucijama i važnim kulturnim inicijativama angažirani javni djelatnik, naš cijenjeni prof. dr. sc. Stijepo Obad.

Rođen je 11. siječnja 1930. u Pridvorju, u Konavlima kod Dubrovnika. Osnovnu školu pohađao je u rodnome mjestu, gimnaziju u Grudi, Dubrovniku i Trebinju. Diplomirao je povijesnu grupu na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Godine 1960. izabran je za asistenta u Historijskom institutu JAZU u Dubrovniku, a četiri godine poslije za sveučilišnog predavača na Katedri za opću povijest Filozofskog fakulteta u Zadru, Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je 1966. godine na istom fakultetu. Tu je stekao i zvanje znanstvenog savjetnika i nastavno zvanje redovitog sveučilišnog profesora (1985.) u trajnom zvanju.

image
Prof. dr. Stijepo Obad 
 
Jure Mišković/Cropix

Prije i poslije umirovljenja (2000.) predavao je na više studija: na odsjecima za povijest Pedagoškog, odnosno Filozofskog fakulteta u Osijeku i Puli, Odjelu za kulturu i turizam i Visokoj učiteljskoj školi Sveučilišta u Zadru, te na Visokoj katehetsko-teološkoj školi u Zadru.

Autor je ukupno 240 radova, od kojih 60 znanstvenih i 180 stručnih radova, 8 knjiga, od kojih jedna na engleskom jeziku i jedna u drugom izdanju. Uredio je i priredio za tisak više zbornika znanstvenih radova i drugih znanstvenih, stručnih i drugih radova.

O zauzetom sveučilišnom nastavnom djelovanju prof. Obada svjedoče ne samo stotine potpisanih rubrika u indeksima brojnih generacija njegovih studenata, nego – mnogi više i mnogo životnije – upravo oni sami, njegovi bivši studenti razasuti na mnogim stranama domovine i svijeta. Oni su mu, 2010. godine, u njegovu čast, a povodom njegova 80. rođendana i 50. godišnjice znanstvenog rada, priredili "Zbornik Stijepa Obada", sastavljen od 35 radova objavljenih na 795 stranica ovog zbornika.

Usporedno s time, posebno poglavlje njegova života čini njegovo nesebično djelovanje kao istaknutog intelektualca na javnom društvenom i kulturnom polju, u okviru Matice hrvatske, Družbe "Braća Hrvatskog zmaja" te Hrvatskog kulturnog društva "Napredak".

19. travanj 2024 06:11