StoryEditorOCM
KalelargaGRAĐANSKA INICIJATIVA POZIVA NA PROSVJED POVODOM 8. OŽUJKA

Ponesite zviždaljke, šuškalice, transparente - okupljanje je kod bivšeg TIZ-a

Piše Zadarski.hr
7. ožujka 2018. - 12:29
zene

Građanska inicijativa nam je uputila dopis s pozivom na sutrašnji prosvjedni marš. Objavljujemo ga u cijelosti.

 

U organizaciji Građanske inicijative, 8. ožujka u 17 sati održat će se prosvjedni marš građana i građanki. Žene su manje plaćene za svoj rad od muškaraca, ženska zanimanja su podcijenjena, žene su svakodnevno na udaru seksističkih stereotipa i predrasuda, žene su nedovoljno zaštićene od obiteljskog nasilja, žene su i dalje ugrožena skupina u društvu, skupina koja se svake godine umanji za desetke onih koje su ubijene od strane partnera.

U Hrvatskoj je samo u 2016. godini ubijeno 20 žena, a njih 10 000 je prijavilo nasilje u obitelji!!! Unatoč ovim strašnim činjenicama naša Vlada ne želi ratificirati Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji tzv. Istanbulsku konvenciju (potpisanu 2013.). Ova Konvencija ima za cilj zaštitu prava žrtava, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi kao što su spol, rod, rasa, boja kože, jezik, vjera, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili socijalno podrijetlo, pripadnost nacionalnim manjinama, imovinsko stanje, rođenje, seksualna orijentacija, rodni identitet, dob, zdravstveno stanje, invaliditet, bračno stanje, migrantski, izbjeglički ili drugi status i promicati punu ravnopravnost žena i muškaraca.

Pozivamo sve građane i građanke nezadovoljne stanjem i perspektivom prava žene u Republici Hrvatskoj da nam se pridruže u prosvjednom maršu. Sudionike i sudionice molimo da ne ističu bilo kakve stranačke simbole i oznake. Ponesite zviždaljke, šuškalice, transparente... Okupljanje je u 17 sati na platou bivšeg pogona Tekstilne industrije Zadar (TIZ) tj. iza zgrade Euroherca (preko puta veslačkog kluba).

Danom žena, 8-og ožujka slavimo ekonomsku, političku i društvenu snagu žena. U početku je to bio dan posvećen borbi žena za radnička prava u spomen na štrajk tekstilnih radnica 1857. godine i požar u tvornici tekstila u New Yorku u kojem je poginulo 140 radnica. Od 1911. godine, na prijedlog Clare Zetkin, 8. ožujak se počinje obilježavati kao dan borbe za bolje uvjete rada, ali i za pravo glasa. Ujedinjeni narodi 1975. godinu proglašava Međunarodnom godinom žene, a sam dan 8. ožujak službeno postaje Međunarodnim danom žena.

U Hrvatskoj, više od stoljeća nakon uspostave obilježavanja Dana žena, još uvijek se moramo boriti i zalagati za radnička prava, ali i za pravo glasa. Premda je glasanje na parlamentarnim izborima osigurano, žene u Hrvatskoj se danas susreću s oduzimanjem temeljnog prava glasa odlučivanja o vlastitome tijelu, zdravlju i egzistenciji. Sve važnijim postaje izaći na ulice i zauzeti javne prostore kako bismo poslale poruku da smo upravo te prostore davno davno osvojile te da nam oni pripadaju jednako kao i muškarcima. Služenje, patnja i nasilje u svetim prostorima doma, radnog mjesta ili liječničkih ordinacija više nisu opcija za hrvatsku ženu.

Želimo glasno odgovoriti na nastojanje ekstremnih konzervativaca koji pod svaku cijenu žele vratiti ženu u kuhinju i spavaću sobu, odnosno koji ženi žele oduzeti glas i razum da odlučuje sama o sebi. U Hrvatskoj su pod direktnom ugrozom konzervativnih pokreta brojna stečena i zakonski zagarantirana prava žena, prije svega pravo na život bez nasilja i slobodno odlučivanje o vlastitom tijelu, ali i na pravo na dostojne uvjete na radu, siguran radni ugovor, jednaku plaću i usklađen profesionalni i privatni život, kao i pravo na političku zastupljenost.

Bez ekonomskih i političkih kvota žene su nevidljive na upravljačkim funkcijama i u politici stoga i ne čudi da s opadanjem zastupljenosti žena u politici opadaju i prava žena i same žene izloženije su napadima na stečena prava. Čini se da trenutna vlast ne želi ili naprosto nije sposobna razumjeti koncept ženskih prava i ravnopravnosti spolova te osigurati njegovu primjenu u praksi. Hrvatska Vlada se ne osjeća odgovornom pred ženama Republike Hrvatske, od kojih je svaka barem jednom u svom životu doživjela neki oblik nasilja, uznemiravanja ili zlostavljanja samo zato jer je žena! Hrvatska Vlada šalje poruku da ne želi podići standarde sprječavanja i zaštite žena od nasilja i ratificirati Istanbulsku konvenciju!

Hrvatska Vlada već treću godinu za redom ne donosi odluku o izradi nove Nacionalne politike za ravnopravnost spolova. U tome je slijedi i Grad Zadar koji ne želi prihvatiti “Europsku Povelje za ravnopravnost spolova na lokalnoj razini“. Hrvatska je na vrhu ljestvica po broju ugovora o radu na tri mjeseca, većinu kojih potpisuju upravo žene! Svaka 5 osoba u Hrvatskoj je u riziku od siromaštva, što su opet u većini žene. Žene su te koje su manje plaćene od muškaraca tijekom radnog vijeka, pa tako i u mirovini. Iako su žene u Hrvatskoj obrazovanije od muškaraca, država žene definira kao one koje služe, pa tako za njih stvara uglavnom samo uslužne poslove kao što su njegovateljice, dadilje, radnice djelatnostima u ugostiteljstvu i turizmu, čime trajno reproducira i ekonomsku i socijalnu neravnopravnost žena i muškaraca. Trenutno je u Hrvatskoj najugroženije područje spolnih i reproduktivnih prava žena.

Početkom slijedeće godine trebao bi stupiti novi zakon o pravu žena na pobačaj. Ne smije se dozvoliti ni po koju cijenu da pravo žena na siguran, dostupan pobačaj bude ispod dosadašnje razine. Nikakvo psihološko savjetovanje i edukacija žena o trudnoći ne smije se pretpostaviti slobodi žene da odlučuje o svom tijelu. Zato u povodu 8. ožujka, Međunarodnog dana žena od države zahtijevamo da osigura dostupan i primjenjiv sustav poštivanja i zaštite stečenih ženskih prava koje ne mogu biti uvjetovane nikakvim konzervativnim svjetonazorskim, ideološkim ili sličnim vrijednostima… Žene svijeta i žene Hrvatske su se izborile i dalje se bore i zauzimaju za svoje jednakopravno mjesto u društvu!

30. lipanj 2024 12:27