StoryEditorOCM
KalelargaANALIZA POKAZALA

Onečišćenje na gradskoj plaži Kolovare nije došlo do mora: ‘Nakon testiranja uzoraka utvrdili smo da je more na tom mjestu izvrsne kakvoće!‘

Piše B.S.
10. kolovoza 2023. - 12:46

- Nakon testiranja uzoraka koje smo u uzeli dva navrata, utvrdili smo da je more ne čisto, već izvrsne kakvoće. U dvije analize koje smo proveli rezultati su izvrsni. Opreza radi uzeli smo i uzorke mora i u četvrtak, no preliminarni nalazi pokazuju da je sve u redu. Riječ je bila o onečišćenju kopna, a ne mora – rekao je voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo dipl. ing. Benito Pucar nakon što je na gradskoj plaži Kolovare uz zgradu bivšeg Zavoda za javno zdravstvo u neposrednoj blizini kupača došlo do curenja fekalija koje su natopile prostor plaže na kojoj borave ljudi i mala djeca.

Budući je postojala opasnost da fekalije prodru u more zadarski Zavod za javno zdravstvo odmah je uzeo uzorke morske vode, kako bi ispitali je li zbog situacije koja je nastala more onečišćeno fekalijama i postoji li eventualna opasnost za kupače. U tom se slučaju ispituju dva indikatora koja ukazuju na onečišćenje mora fekalijama. Mikrobiološki pokazatelji koji se prate su crijevni enterokoki i Escherichia coli. Za utvrđivanje Escherichie coli potrebna su 24 sata, a za crijevne enterokoke 48 sati.

- Mi smo more upravo na toj točki ispitali i 2. kolovoza kada je ustanovljena izvrsna kakvoća – rekao je Pucar.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela odmah je poduzeo hitne mjere zbog izlijevanja fekalija na kupalištu Kolovare, te je utvrđeno da je problem nastao zbog zgrade bivšeg Zavoda za javno zdravstvo u kojoj se nalazi interni sustav odvodnje kojim su se otpadne vode crpkama podizale do kanalizacijskog sustava na razini kolnika iznad kupališta. S obzirom da je zgrada početkom 2021. godine prodana i nije se od tada održavala, došlo je do začepljenja ili otkazivanja internog sustava. Dujela je preko Zadarske županije kao osnivača Zavoda za javno zdravstvo koji je prodao zgradu uspio doći do ključa kako bi djelatnici Odvodnje ušli u zgradu i opet osposobili, odnosno pokrenuli sustav.

Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije zaključio je početkom 2021. godine prodaju svojih bivših prostora na Kolovarama nakon što je zaprimio ponudu koja je čak za više od pet milijuna kuna premašila procjenu vrijednosti nekretnine. Izdašnu ponudu u iznosu od 22.334.455,99 kuna dala je tvrtka Eko Zadar Dva. Radilo se o hrvatskoj tvrtki registriranoj za ekološku proizvodnju električne energije.

Atraktivna zgrada do danas nije preuređena, a Grad Zadar je u međuvremenu proveo prvu fazu uređenja kupališta Kolovare vrijedno 2.205.000 kuna, zajednički financirano sredstvima Grada Zadra i Ministarstva turizma i sporta kroz projekt Jačanja javne turističke infrastrukture i konkurentnosti Grada Zadra i Zadarske županije. 

 

04. svibanj 2024 00:12