StoryEditorOCM
KalelargaŽUPANIJSKA GOSPODARSKA KOMORA

Održane radionice za poduzeća iz Plavog sektora – kako doći do 9.000 eura za inovacije

Piše Zadarski.hr
19. prosinca 2018. - 15:03
riba

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Zadar u sklopu provedbe aktivnosti EU projekta BLUE_BOOST u kojem je vodeći partner, organizirala je tri ciklusa radionica za poduzeća iz Plavog sektora koji obuhvaća područja poput ribarstva, brodogradnje i zelene brodogradnje, održavanja plovila, obalnog i morskog turizma, akvakulture, robotike i ostalih. Radionice su se održavale dva puta tjedno, ponedjeljkom i utorkom od 26. studenog do 11. prosinca u prostorijama Županijske komore Zadar, a privukle su oko 20-ak zainteresiranih za razvoj plavoga gospodarstva.

Cilj radionica bio je upoznati sudionike s mogućnostima razvoja inovacija u poslovanju kako bi kvalitetnije konkurirali za dobivanje inovacijskih vaučera u vrijednosti do 9.000 eura koji će se u sklopu projekta dodjeljivati poduzetnicima za provedbu željenog inovacijskog procesa. Na radionicama je naglašeno kako se upravo zbog inovacija, u Plavom sektoru danas puno napreduje.

Prisutni su upoznati s nizom inovacija koje se danas koriste u ovom sektoru, a u prvom redu naglasak je na digitalnoj tehnologiji (npr. upotreba kamera u ribarstvu s ciljem smanjenja otpada u izlovu, kategoriziranju vrsta riba putem facijalnog prepoznavanja, korištenje robota koji pomažu u čišćenju mreža i sl.). Raspravljalo se o mogućoj suradnji s mrežom vanjskih dionika, u svrhu kreiranja mreže istraživačkih, razvojnih, prodajnih i korisničkih kapaciteta, a predstavljeni su i mogući strateški odgovori na pitanja kako adresirati tržišta nabave i prodaje, te su se prema tome razradili scenariji za tržišta koja poduzeća adresiraju.

Sudionici su na taj način ponijeli s radionice razrađene scenarije za analizu te pristup istim tržištima.

-Dobili smo nova znanja iz područja inovacija, na radionicama se obradio različit aspekt poslovnih situacija, ne samo u kreiranju inovacije i njezine komercijalizacije, već i u svakodnevnom poslovnom okruženju i suočavanju s poslovnim izazovima, a predavači su na vrlo kvalitetan način objasnili važnost inovacija u ribarstvu, ali i u ostalim djelatnostima koje čine Plavi sektor, kazao je Krsto Ivoš iz poduzeća Mrotine d.o.o. iz Kali, koje se bavi ribolovom i akvakulturom.

Voditelj radionica bio je dr. Emir Džanić, direktor poduzeća Cambridge Innovative System Solutions Ltd. Drugi je predavač bila Snježana Šlabek, također iz spomenute tvrtke, stručnjakinja za inovacije i ljudske resurse. Džanić je ekspert u području inovacija, povezuje napredna socijalna i tehnička znanja u svrhu postizanja održive inovacije.

U preko 20 godina iskustva, radio je sa privatnim kompanijama, velikim konzultantskim kućama i ministarstvima u području inovacija i upravljanja promjenama, a prva iskustva je stekao kao osnivač i direktor proizvodne kompanije u kozmetičkoj industriji, gdje je dizajnirao i komercijalizirao niz proizvoda. Istaknuo je kako se "radi o radionicama koje su omogućile tvrtkama iz Plavog sektora analizu postojećeg stanja u sektoru i vlastitim organizacijama, raspravu o trendovima u Plavom sektoru te ponovno promišljanje vlastitih poslovnih modela.

Radionice su na interaktivan način, kroz diskusiju i strukturirano vođenje pomogle u identifikaciji ključnih dionika i aktivnosti važnih za perspektivu Plavog sektora Zadarske županije."

Radionicama je prisustvovala i Vesna Vertovšek, član Lokalnog inovacijskog odbora BLUE_BOOST projekta čija je uloga u ovom dijelu projekta stručna pomoć korisnicima - mikro, malim i srednjim poduzetnicima (MMSP) Plavog sektora u pronalaženju inovativnih rješenja za savladavanje svih prepreka unapređenju i razvoju njihovog poslovanja te im ukazati na sve potencijale i mogućnosti, bazirana na dugogodišnjem iskustvu u realnom sektoru iz područja akvakulture, a isto tako, i na konzultantskom iskustvu u EU projektima namijenjenim gospodarskim subjektima. Vertovšek je istaknula:

-Posebna je zanimljivost da su na sva tri ciklusa radionica sudjelovali sudionici iz različitih djelatnosti vezanih uz more - ribari, uzgajivači daganja, mali iznajmljivači turističkih kapaciteta, odnosno svi koji su pokazali interes za nove inovativne metode učenja. Izražena je njihova jasna želja i potreba za inovativnim načinima proizvodnje, novostima i promjenama u kreiranju svojih proizvoda/usluga kao i njihovo aktivnije prezentiranje na tržištu."

Na kraju je važno naglasiti kako su radionice priprema za naredno događanje - tzv. Plavi hakaton - događanje koje se organizira radi učenja svladavanja izazova u poslovanju, a dosada je najčešće bilo vezano uz IT sektor. Međutim, sada predstavlja jednu od metoda koja se sve više uvodi i u ostale sektore gospodarstva. Takav inovativni način kreativnog rješavanja problema i izazova, osim IT-a, pokazuje se vrlo efikasnim i u ostalim sektorima gospodarstva, tamo gdje ponekad svakodnevni ritam poslovanja predstavlja ograničenje za kreiranje potrebnih rješenja i odgovora na ozbiljne profesionalne izazove.

Na Plavom hakatonu, kojeg će HGK - Županijska komora Zadar organizirati u veljači 2019. godine, okupit će se, uz mikro, male i srednje poduzetnike, lokalni i međunarodni pružatelji znanja vezanih za Plavi sektor - konzultanti iz različitih sektora koji kroz svoj rad u tvrtkama imaju iskustva u nalaženju navedenih inovativnih rješenja u svom području djelovanja. Također, tu je mjesto i za studente zadarskog Sveučilišta i njihove profesore /mentore da u opuštenoj atmosferi zadarskog Coworking prostora olakšaju nalaženje inovativnih rješenja i pripreme MMSP-e za finalnu fazu projekta i sudjelovanje na predstojećem natječaju za dobivanje inovacijskih vaučera za svoje projekte na temelju njihovih projektnih ideja.

Projekt BLUE_BOOST Županijska komora Zadar provodi od siječnja 2017. godine, ukupna mu je vrijednost približno 1,5 milijuna, a sufinancira se iz europskog programa Interreg Adrion. Ovim projektom želi se ojačati inovacijski potencijal tradicionalnih i novih sektora Plavog rasta u Jadransko - jonskom području. Partneri iz 7 regija usredotočuju se na prekograničnu i međusektorsku suradnju te inovaciju pomorskih klastera kroz razmjenu znanja i pristup temeljen na zajednici.


 

25. travanj 2024 16:25