StoryEditorOCM
KalelargaUŽIVO IZ ŠKABRNJE

Obilježavanje 32. obljetnice stradanja u Škabrnji: u koloni sjećanja više tisuća ljudi!

Piše B.S./I.N.
18. studenog 2023. - 12:36

Više tisuća ljudi okupilo se u subotu na obilježavanju 32. obljetnice stradanja civila i branitelja u Škabrnji. Obilježavanje obljetnice protječe mirno i bez izgreda, a  počelo je okupljanjem sudionika komemoracije na zapadnom ulazu u mjesto (ulaz u Škabrnju– Ambar), na početku Ulice 18. studenog 1991.

Nakon komemorativnog programa, kolona sjećanja krenula je do Spomen obilježja masovne grobnice gdje će zajednički vijenac u ime svih Izaslanstava položiti izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata.

U tijeku je sveta misa u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije nakon čega će uslijediti hodnja do Spomen obilježja na mjesnom groblju sv. Luke, te polaganje vijenaca na središnji križ kod spomen obilježja. 

U Škabrnji su se mogle vidjeti zastave, ratna obilježja, amblemi nekadašnjih ratnih postrojbi.

Pristigli su i branitelji iz Like, Šibenika koji ne sudjeluju u koloni sjećanja već čekaju dolazak kolone ispred crkve sv. Luke koje je i centralno mjesto na kojem će svi prisustvovati misi, a potom još se jednom formira kolona i kreće put groblja. Prema procjenama u koloni sjećanja ove je godine oko deset tisuća ljudi.

image

Dan sjećanja u Škabrnji

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

U ime predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske stigao je predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić.

Na komemoraciji i u koloni sjećanja u Škabrnji sudjeluje i izaslanstvo Hrvatskoga generalskog zbora (HGZ) predvođeno general-bojnikom i predsjednikom HGZ-a Marinkom Krešićem.

Na obilježavanje 32. obljetnice stradanja Škabrnje došao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

- Osam godina sam ministar i svake godine sam ovdje jer sam i obiteljski vezan uz Škabrnju. Ovo se ne smije zaboraviti i još bitnije prenositi na mlađe generacije da se ovo ne ponovi više nikada, izjavio je Butković. 

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je kako su ovi su dani iz tuge i boli prerasli u dane ponosa i sjećanja.

- Ovi su dani za mene itekako emotivni, ali ispunjeni ponosom što smo sve kroz ovih 30 godina postigli zahvaljujući žrtvama koje su pale za slobodu Hrvatske. Trebamo biti okrenuti budućnosti i slavimo ovakve dane s ponosom i sjećanjem svi skupa i zajedno, bez podjela - izjavio je.

Ministar Malenica rekaoje  kako razumije nezadovoljstvo Škabrnjana koji su očekivali da će u predmetu Stanišić-Šimatović biti sankcionirani za zločine počinjene u Škabrnji i Nadinu.

- Nažalost nisu i tu moramo izraziti nezadovoljstvo - izjavio je.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić naglasio je kako treba razmišljati o mladima, te biti okrenut budućnosti.

- U svim segmentima javnih investicija Vukovar prednjači i realizirano je puno projekata. To se vidi se po pokazateljima zaposlenosti, demografskom trendu da se stvari mijenjaju. Još će puno vremena proći da se ispere gorki okus koji je ostao nakon Domovinskog rata, no moramo nastaviti živjeti dalje i stvarati bolju perspektivu za mlade, da ta područja budu područja rasta i razvoja, stvaranja novih obitelji. Jednako i u Škabrnji. Sjećati se svih žrtava, ali razmišljati o budućnosti i razvoju - rekao je Erlić.

 

 

 

 

 

01. srpanj 2024 07:49