StoryEditorOCM
KalelargaU KORAK S VREMENOM

Nova Medicinska škola u Zadru: "Impresivna gradnja koja će podići standarde zdravstva i obrazovanja, nismo ni svjesni što ćemo dobiti..."

Piše Matea Magaš
19. rujna 2024. - 17:14

- Često me u zadnje vrijeme možete vidjeti sa šljemom na glavi. Obilazimo razna gradilišta i drago nama je da je to tako jer ih u županiji imamo poprilično – rekao je danas župan Božidar Longin ispred buduće zgrade nove medicinske škole.

Podsjetimo, nakon problema sa starom zgradom bivšeg đačkog doma koji je trebao biti rekonstruiran, na koncu je zbog problema sa statikom srušen te se krenulo u izgradnju kompletno nove zgrade.

- Mogu reći da sam zaista impresioniran. Kakav je zahvat! Sjećate se kako je počelo: bili su veliki problemi u startu, no zahvaljujući odličnoj ekipi, okrenuli smo novi list pa sve uspjeli savladati sve prepreke – rekao je pohvalivši sve dionike u projektu. Istaknuo je kako je zgrada izgrađena nacionalnim i europskim sredstvima, ali je i Županija uskočila.

- Nadamo da će go kraja godine svi radovi biti gotovi. Cilj nam je bio na jednom mjestu ujediniti sve pojedine djelatnosti: u blizini je Poliklinika, bolnica, dnevna bolnica, a i krenuli smo u projektiranje doma zdravlja, tu u blizini... s tim bi zaokružili tu priču oko zdravstva – naglasio je Longin te dodao kako će Zadar uskoro dobiti i heliodrom, ali i veliki bolnički parking te ulaz koji vodi direktno u bolnicu.

image

nova medicinska škola

Zadarska županija/Slobodna Dalmacija
image

nova medicinska škola

Zadarska županija/Slobodna Dalmacija

- Ovo je škola koja će dignuti nivo zdravstva i samo školovane svih djelatnika u zdravstvu na jednu novu razinu, a samim time što je nagrađena a najbolji projekt dovoljno govori o tome koliko je ovo ozbiljna zgrada i zahtjevna gradnja – zaključio je.

Ravnateljica Medicinske škole Ante Kuzmanića, Anita Basioli, bila je danas vrlo emotivna, kaže i na osobnoj i na profesionalnoj razini, ono je za nju izniman projekt.

- Osjećaj je prekrasan! Ovo je već druga godina u kojoj gledamo kako ova naša škola raste i danas sam zaista sretna što vas ovdje svih možemo ugostiti. Nije bilo lako, još uvijek je teško, ali sad se konačno nadzire kraj. Jedva čekamo otvoriti vrata učenicima i roditeljima – rekla je ravnateljica

Istaknula je kako je trenutno teško procijeniti koliko puno će ova zgrada donijeti njima kao učiteljima, ali i njihovim učenicima.

- ovo je toliko veliki iskorak kojeg zapravo još ni svjesni...Imat ćemo toliko moderno uređenih prostorija, od simulacijskog cesta do centra za obrazovanje odraslih. Uz puno novih izazova... bit će puno posla – rekla je uz osmijeh i dodala kako njena škola ove godine broji 402 učenika.

image

nova medicinska škola

Zadarska županija/Slobodna Dalmacija
image

nova medicinska škola

Zadarska županija/Slobodna Dalmacija

Na pitanje kako to da bolnica konstantno traži medicinske djelatnike jer jako je mali odaziv sestara koji završe zadarsku medicinsku školu, ravnateljica je odgovorila:

- Naši učenici su dobri, toliko da odlaze na fakultete i nažalost ne ostaju u zadarskoj bolnici kao medicinske sestre ili tehničari. Koliko me to žalosti, da bolnica ne dobije dovoljan broj kadra, toliko me to, kao ravnatelja, raduje. Jer jednostavno je: što smo mi bolji, naši su učenici bolji - zaključila je ravnateljica Basioli.

Rokovi i troškovi 

- Nova zgrada škole na mjestu nekadašnjeg hotela Čazma trebala bi biti gotova do kraja godine.  S obzirom na probleme na koje smo naišli putem, nepredviđenih troškova će biti  i oni će podići će cijenu projekta, no ona će biti poznata tek po završetku svih radova -  potvrdila je šefica gradilišta Ljubica Andabak iz Tromonta

image

nova medicinska škola

Zadarska županija/Slobodna Dalmacija
19. rujan 2024 17:22