StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: PREMIJER PLENKOVIĆ NA ZEMUNIKU

Nisam došao gasiti požar nezadovoljstva pilota nego im odati poštovanje!

Piše AVŠ
21. srpnja 2017. - 17:30
plenkovic_zemunik18-210717

Nakon što su u zadnjih 50 dana ugasili preko stotinu požara i izbacili preko 30 tisuća tona vode, piloti i vojnici Protupožarne eskadrile 93. Zrakoplovne baze u Zemuniku dočekali su jučer i povijesni trenutak da u kokpit kanadera na Zemuniku uđe jedan hrvatski premijer.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, u čijoj je pratnji bio i ministar obrane Damir Krstičević, došli su u Zemunik, kako je kazao premijer, odati poštovanje ljudima koji su od početka lipnja ostvarili više od 900 sati naleta i u zraku proveli čak 37 dana.

- Ta požrtvovnost i angažman održava domoljublje hrvatskog vojnika, to je ono što od vas vidimo svakodnevno i to ne samo u Hrvatskoj, u našim priobalnim županijama, već u inozemstvu. Hrvatska Vlada jutros je odobrila slanje pomoći naših zrakoplova na požarišta u Crnoj Gori, naše snage već su na terenu - kazao je Plenković.

Na pitanje je li u Zemunik došao gasiti požar nezadovoljstva pilota nefunkcioniranjem sustava i lošim uvjetima u kojima rade, uključujući i one materijalne, zbog čega se zadnjih dana navodno ponovno aktualizirala priča o njihovom odlasku iz Hrvatske, Plenković je rekao:

- U zadnjih godinu dana, koliko je u Ministarstvu obrane, ministar Krstičević sa suradnicima kontinuirano traži modalitete kako unaprijediti kvalitetu života hrvatskih pilota, ali i drugih pripadnika oružanih snaga. Ovo nije nikakvo političko gašenje požara nego iskazivanje poštovanja prema ovim ljudima i poslu kojeg rade. Ovaj posjet već je ranije bio planiran iako je sada koincidirao s velikim požarom koji se dogodio u Splitu- kazao je Planković u Zemuniku gdje je demantirao informaciju kako će Vlada ojačati protupožarnu eskadrilu.

- Sada imamo šest Canadaira i šest Airtractora, i to je dovoljno sobzirom na intenzitet situacije u kojoj naši piloti djeluju. Što se tiče nabavke borbenih zrakoplova, koja se odgađala desetljećima, postignut je politički konsenzus da Hrvatska mora dugoročno riješiti problem Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Vjerujem da ćemo projekt realizirati u razumnom roku i da će prvi zrakoplovi stići u vrijeme kada Hrvatska bude predsjedala Vijećem Europske unije 2020. godine, na 25. obljetnicu vojno- redarstvenih akcija Oluja i Bljesak - kazao je Plenković u petak na Zemuniku.
 

05. listopad 2024 05:23