StoryEditorOCM
KalelargaBETONIZACIJA ZADRA

Naš se čitatelj pita: Gdje je ovim zgradama 20 % zelenila? Zašto su konzervatori odobrili rušenje nasljeđa? Kako su dobili uporabnu dozvolu?

Piše Zadarski.hr
22. svibnja 2024. - 09:48

Javna polemika oko legalnosti dozvole za zgradu u Teslinoj ulici, ponukala je našeg čitatelja (podaci poznati redakciji) da ukaže na još jedan problem kojeg neki investitori prilikom gradnje izigravaju - obvezu izgradnje i održavanja zelenih površina.

"S obzirom da se povela diskusija povezana s izdavanjem građevinske dozvole za stambenu zgradu u Teslinoj ulici na k.č. 3099/12, koja je, prema svemu sudeći, legitimna, želio bih Vam uputiti pozornost malo sjevernije. Točnije, šaljem primjer na kojemu nijedan loš matematičar ne može ustanoviti zelenu površinu od min 20 %.

image

Površina parcele zgrada iznad bivšeg SAS-a

Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Kao što se vidi, nema ni blizu zelene površine koju propisuje prostorni plan i jasno je da se to moglo izmanipulirati u dokumentaciji za građevinsku dozvolu, ali kako je to prošlo uporabnu dozvolu? To je samo jedna u nizu parcela koje su izgrađene sjevernije, a na kojima se ponavlja ista situacija.

image

Površina parcele na kojoj je bila "talijanska" kuća

Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Odemo li malo zapadnije, dolazimo do zgrade koja opet ne poštuje prostorni plan u postotku zelene površine. Opet se postavlja pitanje na koji način se ode dobila uporabna dozvola, a da ne spominjem kako su i zašto konzervatori dozvolili rušenje "talijanske" kuće.

I zašto od jedne kuće, koja je graditeljsko naslijeđe grada, dobijemo copy-paste arhitekturu? Odnosi se na istu parcelu.

image

Konzervatori su dozvolili rušenje graditeljskog nasljeđa Zadra

Čitatelj/Slobodna Dalmacija
image

Nova da na mjestu srušene "talijanske" kuće

Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Grad je žrtva izuzetno lošeg prostornog plana koji pogoduje i privlači karakter investitora koji mu uistinu ne trebaju. 

Hvala na pažnji." 

13. lipanj 2024 13:46