StoryEditorOCM
KalelargaPRAVA ZIMA

Nakon nikad toplijeg dočeka Nove, stiže nam drastična promjena vremena! Stupnjevi padaju, snijeg dolazi u Dalmaciju...

Piše Piše PSD
2. siječnja 2024. - 13:47

Kao što svi znamo, uz natprosječnu toplinu ušli smo u 2024. godinu. Tako su prvog dana siječnja, temperature zraka u najtoplijem dijelu dana dosezale toplih 17 stupnje Celzijusa. Temperature su poprilično visoke za ovo razdoblje, tako su ponegdje dosegle i 18 stupnjeva kao što je izmjereno u Hvaru i Komiži.

Ipak, sve najviše zanima kada će stići zahlađenje, te zimske i snježne radosti, koje će obradovati najmlađe i njihove roditelje.

Robert Turčinov, dežurni meteorolog Pomorsko-meteorološkog centra Split kazao nam je kako nas vrijeme očekuje sljedećih dana. Pravo zahlađenje bi mogli u unutrašnjosti Hrvatske očekivati već 8. siječnja, a u Dalmaciji 9. siječnja.

Stiže ozbiljni hladni val, uz obalu će biti itekakvih minusa! U Dalmaciji se očekuje snijeg, detalje donosi Ivan Šolić

Tako će za blagdan Tri kralja, utjecaj duboke sredozemne ciklone s centrom nad Italijom dodatno ojačati. U principu 5. siječnja bi se trebala stvoriti ciklona u srednjem Sredozemlju, onda bi 6. siječnja na blagdan sv. Tri kralja mogli očekivati njeno premještanje na Ligursko, zatim Tirensko more, a onda i na Jadran.

Zbog toga će biti pretežno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu, pa će mjestimice pasti preko 30 litara kiše po metru kvadratnome.

Puhat će jako do vrlo jako jugo s olujnim udarima koji će ponegdje na moru prelaziti 100 km/h. Dakle, mogli bi očekivati jako i vrlo jako, ponegdje i olujno jugo koje može imati i orkanske udare, osobito u subotu navečer, udari bi mogli biti i preko 100 km/h što su već orkanski udari. Jugo će u nedjelju na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana naglo okretati na buru.

– Vrlo promjenjivo bit će i u nedjelju, povremeno uz kišu i grmljavinske pljuskove. Prema kraju dana kiša će prijeći u snijeg isključivo u planinama iznad 1500 metara. U nedjelju bi snijeg mogli očekivati u Lici i Gorskom kotaru, a navečer i u Dalmaciji. kazao nam je Robert Turčinov, dežurni meteorolog Pomorsko-meteorološkog centra Split te dodao kako bismo u noći na ponedjeljak mogli očekivati zahlađenje, temperature će i dalje padati tako da će nastupiti pravo zahlađenje primjerenije ovom razdoblju.

Od utorka će vjerojatno biti stabilnije i znatno hladnije. Stići će temperature zraka primjerene dijelu godine. Dakle, u ponedjeljak će biti još ponegdje kiša i pljuskova, onda od utorka stabilizacija.

O dolasku hladnog vala smo već pisali jučer, detaljnije pročitajte OVDJE.

26. travanj 2024 23:29