StoryEditorOCM
KalelargaGRGO PERONJA:

Na Kolovarama nije pukla kanalizacijska cijev, radi se o prelijevu oborinskih voda koji se aktivirao zbog veće kiše nakon sušnog ljeta, plaža je ok!

Piše M.K.
16. kolovoza 2022. - 09:17

Na plaži Kolovare nije pukla kanalizacijska cijev, radi se o prelijevu oborinskih voda koji se aktivirao zbog velike količine kiše koja je naglo pala prije nekoliko dana i "povukla" za sobom dio onečišćenja iz glavne cijevi, ali u omjeru razrjeđenja koji je dozvoljen zakonom. More je sve već "ispralo", onečišćenja mora nema i nema zabrane kupanja za građane i turiste - brifirao je odmah u utorak ujutro direktor odvodnje Grgo Peronja, nakon što smo objavili video snimku na kojoj se vidi kako u moru u neposrednoj blizini plaže Kolovare "kulja" kanalizacija poput gejzira.

image

Kakvoća mora Kolovare

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

- Baš tako, poput gejzira se aktivira taj prelijev oborinskih voda, ali samo kad se dogodi veća količina oborina. Na tom mjestu postoje dvije cijevi oborinskih voda, jedna je duga 500 metara, a ova druga je kraća, oko stotinu metara i služi da se aktivira kad se prepuni glavna cijev, da se ne bi dogodilo poplavljivanje grada. S obzirom da čitavo ljeto nije pala kiša, uslijed velikih oborina prepunila se glavna cijev i onda se aktivirala ova kraća koja je za sobom povukla i određenu količinu onečišćenja. Ali to nije kanalizacijska cijev i nema opasnosti za građane. Takvih prelijeva ima na još nekoliko lokacija i služe upravo za tu svrhu, ali mi to kontroliramo i nema potrebe za uznemiravanjem - ponovio je Peronja.

Iako su stalni posjetitelji Kolovara tvrdili da se „određeni miris” po fekalijama osjećao već nekoliko dana i to neposredno uz bove koje ograničavaju plažu, izvještaji o kakvoći mora na tom mjestu ovoga ljeta nisu upućivali na ništa neobično.

image

Kakvoća mora Kolovare

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Na lokaciji Kolovare - Mulić kakvoća mora prema uzetim uzorcima ocijenjena je izvrsnom 25. srpnja, 11. srpnja, 28. lipnja, 13. lipnja i 17. svibnja. Samo je 31. svibnja ocijenjena dobrom, a navedena je napomena da su uzorci uzeti dan nakon oborina.

Na lokaciji Hotel Kolovare svi su uzeti uzorci ovoga ljeta ocijenjeni kao izvrsni, kao i na lokaciji Fontana, što je u blizini oborinskog prelijeva koji je ovih dana "prokuljao".

Peronja tvrdi da nema potrebe za izvanrednim mjerama ocjenjivanja kakvoće mora, te ograničavanjem korištenja plaže, jer onečišćenja više nema.

Mi ćemo ipak danas neovisno provjeriti kakvo je stanje na plaži Kolovare i izvijestiti vas o saznanjima.

03. svibanj 2024 03:04