StoryEditorOCM
KalelargaZADRANI NA SNIJEGU

Mukinje su ipak radile, Baške oštarije također, a i Cvituša se nije dala uz pomoć snježnih topova, za Plitvička jezera čekalo se u redovima

Piše Mišel Kalajžić
17. siječnja 2021. - 21:32
Plitvice, 170121. Brojni izletnici uzivaju u zimskoj idili Nacionalnog parka Plitvicka jezera.Nikola Vilic/Cropix

Zadrani su proteklog vikenda pohitali u Liku na uživanje u snježnim radostima, a druženje na snijegu nisu spriječile niti epidemiološke mjere protiv širenja koronavirusa.

Unatoč najavama iz uprave Nacionalnog parka Plitvička jezera da će obustaviti rad sanjkališta Mukinje zbog velikog broja posjetitelja (skijalište i vučnica bili su još od prije zatvoreni), do toga na kraju ipak nije došlo. Možda su shvatili da je bolje ljude pustiti na sanjkališta, nego stvarati čepove i krkljance pred ulazom. Policija je spriječavala pristup automobila do sanjkališta zbog velikog broja vozila posjetitelja, ali sanjkalište je bilo otvoreno, a snijega sasvim dovoljno za guštanje. Radio je i buffet, doduše samo za posluživanje hrane i pića vani, dok se u sanitarni čvor puštao ograničen broj korisnika istovremeno. Ipak, iznajmljivanja sanjki i druge opreme za snijeg - nije bilo.

Posjet Nacionalnom parku Plitvička jezera također je bio ogroman, kao za vrijeme ljetne sezone. Tražila se ulaznica više, parkirališta su bila puna automobila, na ulaz u park čekalo se u redovima.

image
Plitvice, 160121.
Mnostvo posjetitelja u NP Plitvicka jezera koja su pod snijegom.Vecina izletnika je iz Dalmacije.
Foto: Nikola Vilic/CROPIX

 
Nikola Vilic/Cropix

Posjećene su bile i Baške oštarije iznad Gospića, kao i sanjkalište Cvituša u Lovincu, Zadranima najbliže. Tamo doduše nije bilo dovoljno pravog snijega, pa se pravio umjetni sa snježnim topovima, a hranu i piće također se posluživalo za vani.

Sve u svemu, snježni vikend na ličkom području iskoristio je velik broj obitelji s djecom. Da je snijega dovoljno, takve bi posjete sigurno bilo još i više, čak i u vremenu korona krize.

26. travanj 2024 18:06