StoryEditorOCM
KalelargaPOTPISAN UGOVOR

Ministar Erlić: Opća bolnica Zadar otvorena je za suradnju, a projekt Digihealth to dokazuje

Piše M. K.
22. kolovoza 2024. - 22:33

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić i v.d.ravnatelja Opće bolnice Zadar, Željko Čulina, dr.med., potpisali su Ugovor o sufinanciranju za projekt DIGIHEALTH (Digital solutions for health service resilience and accesability) u kojem je naša ustanova nositelj. Projektni partneri su Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru, Javna zdravstvena ustanova Opšta bolnica Bar i Sveučilište u Mostaru.

Projekt ima za cilj poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga za pacijente implementacijom digitalnih rješenja, a to su Digihealth hub, mobilna aplikacija i smjernice za kućni oporavak pacijenata nakon operacije. Kroz projekt će se nabaviti dodatna oprema (monitori) za praćenje svakog pacijenata na Jedinici intenzivnog liječenja i u operacijskoj sali tijekom operativnog postupka te će se povezati niz uređaja, tehnologija i sustava u jednu platformu. Osigurat će se tako redovitiji i točniji unos i potrošnja lijekova te omogućiti i brži oporavak pacijenata.

image

Projekt Digihealth

Opća Bolnica Zadar/Slobodna Dalmacija

Na Odjelu jedinice intenzivnog liječenja planira se instaliranje centralne stanice za praćenje stanja svih pacijenata koja će omogućiti prikupljanje podataka stanja svakog pacijenta te medicinskom osoblju omogućiti uvid u vitalne parametre i smanjiti fizički obilazak pacijenata iniciran isključivo u svrhu nadzora podataka s uređaja za monitoring. Također, novi sustav omogućit će proširenje usluge na način da bi se instalirala opcija sustava ranog upozoravanja. OB Zadar će kroz ovaj projekt unaprijediti i liječenje karcinoma. Naime, nova tehnologija za krioablaciju pod nadzorom kompjuterizirane tomografije (CT-a) odnosno korištenje ekstremno niskih temperatura za uništavanje ili uklanjanje abnormalnih stanica, poput tumora, uvodi se u dvije bolnice, našu i SKB Mostar.

„Meni je drago da kao ministar nosim jedan novi ugovor u Opću bolnicu Zadar. Prethodni je bio za energetsku obnovu zgrade Interne, Ginekologije i Pedijatrije, koji će donijeti jedno novo lice bolnice. Projekt DIGIHEALTH ide u smjeru digitalizacije javnih usluga što je apsolutno u skladu s programima Vlade, ali i programima koje podupire Europska unija. Nadam se da će projekt doprinijeti daljnjem poboljšanju i digitalizaciji usluga bolnice. Na kraju će najbolju korist imati pacijenti u vidu jedne bolje kvalitete usluga. Moram kao ministar pohvaliti zadarsku bolnicu što kontinuirano prati programe Ministarstva i Programe prekogranične suradnje. Opća bolnica Zadar otvorena je za suradnju s institucijama iz drugih zemalja i to je hvalevrijedno“, kazao je ministar Erlić.

image

Projekt Digihealth

Opća Bolnica Zadar/Slobodna Dalmacija

Trajanje projekta je 30 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je 1.728.415,27 eura uz stopu sufinanciranja 85% bespovratnim sredstvima te 15 % iz vlastitih sredstava. Opća bolnica Zadar uskoro će biti domaćin Početne konferencije projekta DIGIHEALTH.

16. rujan 2024 21:18