StoryEditorOCM
KalelargaPRIVATIZACIJA ZDRAVSTVA

Mikulandra: Kako je krenulo 20-godišnjaci će Zadrom hodati krnjavi, a OB Zadar se nastavlja kadrovski devastirati! Odgovor Longina je hit

Piše Iva Ivanac
24. rujna 2024. - 14:26

Broja stomatoloških timova u Domu zdravlja dotaknula se Helena Mikulandra (SDP) na sjednici Skupštine Zadarske županije.

- Pod točkom 7. nalazi se Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o broju ordinacija u Domu zdravlja Zadarske županije. Tim izmjenama se sadašnji broj timova javnog zdravstva, koji čini 25 posto ukupnog broj stomatoloških timova u Domu zdravlja,  smanjuje na samo deset posto. Odnosno od ukupno 80 stomatoloških ordinacija, samo će njih devet biti u modelu javnog zdravstva, a ostale u modelu javno-privatnog zdravstva. Takav prijedlog odluke pokazatelj je jasne namjere da javno zdravstvo dovodi u nepovoljan položaj, odnosno da se favoriziraju privatne ordinacije koje kasnije sklapaju ugovore s HZZO-om.

Također, postojeći stomatolozi rade izvan svojih kapaciteta te ne primaju nove pacijente. Zadrani su prisiljeni stomatološke usluge obavljati privatno, a svi znamo da te usluge nisu jeftine. Ovaj prijedlog odluke je samo još jedan korak ka daljnjoj privatizaciji zdravstva. Kad plate stanarinu i ostanu bez javne usluge siromašni 20-godišnjaci će uskoro Zadrom hodati krnjavi, kazala je Mikulandra koja je i drugo pitanje na Aktualnom satu posvetila zdravstvenoj temi. 

Zadarska opća bolnica je naime rekorder po broju specijalista koji rade i privatno – čak 30 posto liječnika (40 posto ako ne uzmemo u obzir specijalizante) ima dopusnicu ravnatelja Željka Čuline, što je 83 od ukupno 272 liječnika. Uz privatan rad, Mikulandra je navela kako im jedan dio vremena oduzima i rad u Centru za preventivnu medicinu što je komercijalna djelatnost bolnice.

- Nije ni čudo da liječnici ne stižu pregledati obične pacijente, sirotinju ovisnu o javno-zdravstvenom sustavu za koji svi zajedno izdvajamo svaki mjesec. Na sve to nadodajmo odobravanje plaćenih dopusta na Odjelu za oftalmologiju i optometriju kako bi se radilo u privatnoj poliklinici. Navikli smo da HDZ javne ustanove pretvara u svoje samoposluge, no ovo što vidimo je, uz zloporabe položaja i ovlasti, namjerno i ciljano urušavanje javnog zdravstva. Kako ćete iskoristi vertikalu sa županijske prema nacionalnoj razini da bi se spriječila potpuna stručna i kadrovska devastacija Opće bolnice Zadar? U protivnom, Zadrani će hodati krnjavi, ali samo ako budu te sreće da uopće hodaju.

Župan Božidar Longin je kratko kazao kako Zadarska županija više nije nadležna za Opću bolnicu Zadar već nadležno ministarstvo i kako se njima treba obratiti za dopusnice liječnicima.

24. rujan 2024 14:35