StoryEditorOCM
KalelargaMATEMATIČKA OLIMPIJADA

Hrvatski učenici na prestižnom natjecanju u Oslu osvojili pet medalja, među njima i Zadranin Namik Agić, zadarsko ‘matematičko čudo!‘

Piše L.B.
16. srpnja 2022. - 19:02

Na 63. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), održanoj u Oslu, hrvatski predstavnici su osvojili srebro, četiri bronce i pohvalu.

Olimpijada je održana od 6. do 16. srpnja, a Hrvatsku su predstavljali Bernard Inkret, Dorijan Lendvaj, Patrick Pavić, Namik Agić, Janko Bušelić i Matej Vojvodić. Bernard je u svom četvrtom nastupu kompletu medalja dodao još jednu srebrnu medalju.

Patrick, Namik, Janko i Matej su osvojili brončane medalje, a Dorijanu je nedostajao bod do medalje i dobio je pohvalu.

Namik Agić je Zadranin o čijim smo uspjesima pisali u više navrata; sa 14 godina bio je prvak države u matematici, tada "tek" prvi put, jer je državni prvak bio ukupno pet puta.

image

Namik Agić u osnovnoškolskim danima

Cropix

Ekipno je Hrvatska zauzela 34. mjesto u konkurenciji 104 države svijeta, netom ispred Bosne i Hrcegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije. Prvo mjesto je osvojila Kina, čiji predstavnici su svi ostvarili maksimalan broj bodova. 

Učenici iz Hrvatske su ukupno osvojili 157 bodova, što je najviše od osamostaljenja. Posebno veseli što su na prvom i drugom zadatku hrvatski predstavnici ostvarilil 100-postotni rezultat, što je uspjelo samo 10 država.

Voditelji ekipe su ove godine bili Matija Bašić i Vlatko Crnković. Izbor, pripreme i odlazak ekipe na Olimpijadu je organiziralo Hrvatsko matematičko društvo u suradnji s mnogim volonterima (uglavnom bivšim natjecateljima), uz financiranje Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

29. lipanj 2024 16:56