StoryEditorOCM
KalelargaSIJEČANJSKI MRAZ

Dalmacija se probudila okovana ledom, Sinj na -11, Zemunik -6, Zadar se vrtio oko nule, a najtoplije je bilo na Dugom otoku...

Piše Gordan Zubčić
25. siječnja 2022. - 08:59

Dalmacija se jutros i doslovno probudila okovana ledom, jer su temperature zraka i u priobalju većim dijelom bile u minusu, a najtoplija lokacija prema podacima u 7 sati, ako se takvom uopće može i nazvati, bio je Veli Rat na Dugom otoku sa 6 Celzijevih stupnjeva.

Osjećaj prodora hladnoće sa sjevera Europe prisutan je čak i bez inače slabe bure, a najniže vrijednosti u termometrima koje su zabilježene u Sinju s gotovo minus 11 stupnjeva, u konavoskoj Grudi minus 9, u Drnišu i Kninu na minus 8, te u Zemuniku na minus 6, bile su na razini onih u Lici gdje je prosjek jutros iznosio oko minus 10 stupnjeva.

image
DHMZ Sinj

U Metkoviću je tako izmjereno minus 5,5 stupnjeva, Imoćani su se hladili na minus 4 "celzijevca", dok su se sva priobalna županijska središta, od Zadra, preko Šibenika i Splita, do Dubrovnika "vrtila" oko nule.

Ni na poslovično toplim otocima trebalo se dobro utopliti i zagrijati, jer je "najsunčaniji" Hvar imao tek jednu crticu iznad nule, na Mljetu je izmjeneno 0,4 stupnja, na Lastovu 1,5, na Silbi 1,6, te u "toploj" Komiži 2,5 stupnjeva.

Stručlnjaci Državnog hidrometeorološkog zavoda za iduće dane prognoziraju ipak nešto toplije vrijeme, ali i dolazak vlažnog zraka koji bi tijekom petka trebao donijeti kišu u veći dio Dalmacije. Dani vikenda ponovno bi trebali biti sunčaniji i topliji, ali se povratak na nešto više jutarnje temperature, pa i one dnevne iznad 10 stupnjeva očekuje tek početkom novog tjedna.

image
DHMZ Split
28. lipanj 2024 21:20