StoryEditorOCM
KalelargaNIJE PRAVO VRIJEME

Butkovića novinari pitali razmišlja li o ostavci, on napustio govornicu; Sopta: ‘Ne mogu vam sada dati odgovore...‘

Piše Vijesti SD
15. kolovoza 2024. - 13:37

Na misi na Trsatu, koje je više stoljeća svetište pomoraca su bili premijer Andrej Plenković, ministar Oleg Butković, ali i predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta. Nije želio komentirati o čemu je razgovarao s ministrom i što je s istragom tragedije u Malom Lošinju u kojoj su poginula tri pomorca.

- Danas je dan za tugovanje. Ne mogu vam sad pričati o čemu smo razgovarali. Ne mogu vam dati odgovore. Još nismo ni pokopali pomorce. Sutra i preksutra sam na pogrebima, nakon toga ćemo razgovarati, kazao je Sopta.

Premijer Andrej Plenković novinarima je rekao kako mu je posebno drago što je misa prikazana u čast poginulih pomoraca, izrazivši sućut obiteljima. Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto nije otišao u Lošinj, Plenković je rekao kako su dogovorili da onamo odmah ode predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta, javlja HRT.

image
Damir Skomrlj/Cropix

- U tom trenutku procijenili smo da je dobro da tamo ode predstavnik Jadrolinije, a, naravno, otišli su i predstavnici Ministarstva i sve nadležne službe, i policija, i Državno odvjetništvo, i predstavnici agencije za nesreće koje se događaju u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu. Izrazili smo sućut, mislim da smo u takvim okolnostima - shvatili smo odmah što se u biti dogodilo - učinili što je primjereno, rekao je Plenković.

Među ostalim rekao je i da nije išao ni u Daruvar kad je ubijeno šest ljudi: "Ne vidim zašto bi to uopće bio sada predmet nekakve rasprave".

image
/Cropix

Butković: Razumijem ogorčenost i frustraciju sindikata

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je kako je 30. srpnja primio reprezentativni sindikat koji je zatražio sastanak na temu unapređenja sustava u Jadrolinije.

- Imali smo dobar sastanak. Uvijek sam primao sindikate i nikad nije bio problem da dođu u ministarstvo. Izuzmimo ovaj slučaj i pričekajmo istragu. Nastavak dijaloga sa sindikatima nije upitan. Nemojte mi govoriti da je ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kuća u koju oni ne mogu doći. Mi s njima razgovaramo i razgovarat ćemo i dalje, poručio je Butković.

Kazao je da je vidio otvoreno pismo Jadrolinijinog sindikata, ali da ga nije stigao pročitati.

image
Damir Skomrlj/Cropix

- Razumijem ogorčenost i frustraciju, da su sindikati potreseni svime i da žele da situacija bude bolja. To je i nama interes i radit ćemo dalje na tome da idemo još snažniju modernizaciju flote. Mi smo ove godine ugovorili pet novih katamarana. Nije da se samo kupuju stari brodovi. Kupovina i gradnja je složen proces. Nije to otići u salon i kupiti auto. Ne tražim opravdanja. Razgovarat ćemo dalje, poručio je.

- Mediji pišu svašta, neka pišu, ja nemam ništa protiv. Mi smo u ovom trenutku koncentrirani na istragu, na rezultate istrage i onda ćemo vidjeti tko je odgovoran, dodao je.

Novinari su ga pitali i je li razmišljao o ostavci, ali Butković je u tom trenutku napustio govornicu.

16. rujan 2024 06:22