StoryEditorOCM
Kalelarga6. KOLOVOZA

Biograd će jedini u Hrvatskoj obilježiti datum koji je uveo svijet u atomsko doba. U dva dana ubijeno je preko 200 tisuća ljudi

Piše Zadarski.hr
2. kolovoza 2024. - 19:16
Ivan Knez, gradonačelnik Biograda na Moru. odlikovan je Ordenom izlazeceg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom 2018. godineJure Miskovic/Cropix

Grad Biograd na Moru i ove će godine prigodno obilježiti bacanje atomske bombe na gradove Hirošimu i Nagasaki, koncem Drugog svjetskog rata prije 79. godina.

Biograd je obilježavanje tog događaja koji je promijenio tijek čovječanstva započeo prije četrnaest godina, nakon što je postao član izvršnog odbora svjetske asocijacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace) koja okuplja preko 8500 gradova iz cijelog svijeta. Prije sedam godina Biograd je postao jedan od jedanaeset gradova potpredsjednika te globalne udruge koja se zalaže za svijet bez nuklearnog oružja te promiče kulturu mira. Stalni predsjednik Gradonačelnika za mir je inače gradonačelnik Hirošime, a mjesto prvog potpredsjednika pripada gradonačelniku Nagasakija.  

Obilježavanje će se održati u utorak 6. kolovoza u 20 sati ispred spomenika u obliku origami ždrala podignutog na biogradskoj rivi. 

Ceremoniji će se pridružiti veleposlanik Japana u Hrvatskoj Iso Masato te brojni predstavnici gradova-članova Gradonačelnika za mir. Oni će, u skladu s tradicijom u Hirošimi, pustiti u more upaljene lampione u znak poštovanja prema svim žrtvama atomskih bombi. Zbog svog doprinosa u radu Gradonačelnika za mir i razvijanju prijateljskih odnosa s Japanom, japanski car je gradonačelnika Biograda Ivana Kneza 2018. godine odlikovao Ordenom izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom.

Procjenjuje se da je u američkom atomskom bombardiranju Hirošime 6. kolovoza 1945. i Nagasakija tri dana kasnije izravno stradalo preko 200 tisuća ljudi, a od posljedica radijacije kasnije ih je umrlo još nekoliko desetaka tisuća. 

27. rujan 2024 23:30