StoryEditorOCM
FotoreportMALO STAMBENO ČUDO

Foto: Nevjerojatna kuća od kontejnera koja doslovno ima sve: štedljiva je, dolazi s kompletnim uputstvima i stoji 12.000 eura

Piše Danijela Kovačević/D&D
27. ožujka 2021. - 14:43

Bez obzira želite li manji životni prostor ili ste u potrazi za ljupkom kućicom za odmor, Gaia je zaista izvrsna opcija.

Gradnja kuće je stresan pothvat u koji se mnogi ne žele upustiti zbog brojnih troškova koji su gotovo bez iznimke veliki financijski udarac za pojedinca i obitelj. Upravo ti razlozi potiču na promišljanje alternativnih mogućnosti stanovanja, među kojima je sve zanimljivija i traženija gradnja građevina od spremnika za prevoženje velikih tereta, odnosno brodskih kontejnera. Kuće sagrađene od takvih modularnih elemenata sve su kompleksnije i kvalitetnije, a nimalo ne gube na udobnosti i toplini. Ekološki su prihvatljivije, jeftinije i praktičnije rješenje te imaju sve više zagovornika. Što ne čudi, s obzirom na to da kuću od mobilnog kontejnera možete preseliti na novu lokaciju i ponovno posložiti za znatno manje utrošenog novca, vremena i truda u usporedbi sa sredstvima koje iziskuje klasična gradnja kuće na novoj lokaciji. 

Danas vam želimo predstaviti Gaiu, pametnu malu kuću izrađenu od obnovljenog brodskog kontejnera koja nije samo kompaktna, već je i stvarno dobro optimizirana, a uključuje razne korisne stvarčice. Pin-Up House studio osmislio je koncept ove održive kuće i pobrinuo se da bude potpuno samodostatna. 

S Gajom vam ne trebaju vanjski izvori energije ili voda jer ova kuća koristi sunčevu energiju i energiju vjetra. Opremljena je solarnim pločama, kao i vjetroagregatom, koji osigurava punjenje baterija u svako doba dana i u svim godišnjim dobima, a potrošnju, punjenje baterije kao i druge parametre možete pratiti uz pomoću mobilne aplikacije. Kuća je također opremljena sustavom za zadržavanje kišnice koja se filtrira i distribuira u kupaonicu i kuhinju. Osim toga,  opremljena je hladnjakom, bojlerom i ostalim uređajima od 12 V i 24 V. No, ako je potrebno uz pomoću invertera može generirati veći napon od 110 V do 230 V.

Potpuno se otvara s jedne strane i ima dvostruka staklena vrata, kao i malu terasu, koja se može preklopiti kako bi bila zatvorena i sigurna. Nema razloga za brigu kada niste u kući ili ako je vrijeme loše.

Unutra ima prostora za malu kuhinju s hladnjakom i uređajima, a u kupaonici za tuš. Možda nije baš prostrana, ali to nadoknađuje vrlo pametnim dizajnom interijera s mnoštvom višenamjenskih elementa.

Izgradnja jedne traje svega tri mjeseca, a što se tiče interijera, postoji mnogo načina prilagodbe. Standardni dizajn uključuje mnoštvo vrlo pametnih rješenja za pohranu koja zauzimaju malo prostora, a istovremeno su prikladna i atraktivna. U ovoj malenoj kući možete puno toga otkriti.

UPUTSTVA ZA GRADNJU POTRAŽITE OVDJE, A UKLJUČUJU:

- vodič za gradnju korak po korak

- kompletan projekt u pdf-u: tlocrt, materijale, prozore, vrata...

- kompletan popis materijala + popis alata (vrlo detaljan opis svega što vam je potrebno za izgradnju vaše male kuće)

17. travanj 2024 19:41