StoryEditorOCM
FotoreportOŠ I.G.KOVAČIĆA

Fotografije: kako su ‘petaši‘ u Lišanima na radionicama naučili spremati - kinesku spizu!

Piše L.B.
28. ožujka 2022. - 21:39

Kuhačom po svijetu novi je projekt Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Lišanima Ostrovičkim, kojega su osmislili pedagoginja Nikolina Kraljević i knjižničar Stjepan Segarić. Cilj je, kako kažu,  upoznati učenike predmetne nastave s drugim kulturama svijeta, učenjem o njihovoj povijesti i kulturi kroz mirise i okuse.

Projekt je zamišljen kroz četiri radionice.

Uz pomoć pedagoginje i svoje razrednice Leane Tudorović, učiteljice povijesti i ljubiteljice kineske povijeti, kulture i kuhinje, učenici petog razreda održali su prvu radionicu kineske kuhinje.

Radionica je počela s kratkim upoznavanjem s kineskom kuhinjom i njenim posebnostima. Učenici su naučili zašto je samo kineski čaj pravi čaj, zašto Kinezi jedu štapićima i zašto baš rižu. Od desetak različitih kuhinja, odabrana je kantonska i spremljena u woku - piletina marinirana u kurkumi s povrćem i kikirikijem u soya umaku. Uz to je poslužena riža.

Nakon što su učenici odradili svaku fazu pripreme jela, zasluženo su i uživali u njemu, te savladali tehniku upotrebe štapića za jedenje.

Radionica je završena čitanjem poruka iz "kolačića sudbine" koji je neizostavni detalj kineskog obroka.

04. svibanj 2024 00:30