StoryEditorOCM
Fotoreport"KUHAČOM PO SVIJETU"

FOTO: O drugim kulturama uče kroz mirise i okuse, učenici spremaju njihovu hranu, u školi u Lišanima Ostrovičkim sve se ‘praši‘ od kuhanja!

Piše L.B.
27. travnja 2022. - 12:06

Kuhačom po svijetu novi je projekt naše škole koji su osmislili pedagoginja Nikolina Kraljević i knjižničar Stjepan Segarić s ciljem upoznavanja učenika predmetne nastave s drugim kulturama svijeta učenjem o njihovoj povijesti i kulturi kroz mirise i okuse.

Njemačke Platschinken, ruski blini, kineski bao bing, francuske crepes, hrvatske palačinke ili engleske pancakes. Sve su to nazivi djeci omiljene slastice od brašna, jaja, mlijeka, vode i šećera. Učenici šestog razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Lišana Ostrovičkih, s pegagoginjom Nikolinom Kraljević i razrednicom Pegi Buterin, profesoricom engleskog jezika, pekli su u školi američke palačinke. To je dio projekta "Kuhačom po svijetu", osmišljenog u ovoj školi s ciljem, kako su naveli "upoznavanja učenika s drugim kulturama svijeta učenjem o njihovoj povijesti i kulturi kroz mirise i okuse.

- U školskoj kuhinji, vođeni mentorstvom pedagoginje, “kuharice” Nikoline Kraljević, učenici su prionuli na posao potpuno posvećeni spravljanju palačinki. Na početku druženja knjižničarka Mia Hrabrov uputila ih je u njima dotad nepoznatu povijest ove slastice. Prošetali smo svijetom i vremenom. Od kamenog doba, preko Rimskog Carstva, Francuske, Engleske, Hrvatske, Rusije, Indonezije, Kine i zaustavili se u Americi. Shvatili su da ne žele palačinke s kupusom, mrkvom, pečenom patkom ili medom te pripremili javorov sirup, borovnice, jagode, banane, limun, pekmez od šljiva i čokoladni namaz nutellu. Učenici su radili timski, podijeljeni u tri grupe. Vagali su sastojke, prali i rezali voće, miješali suhe i mokre sastojke, dekorirali stol, pekli palačinke, servirali i na kraju sve slasno pojeli. Mirisi iz školske kuhinje privukli su ostale učenike i učitelje - opisali su polaznici školske novinarske grupe koju vodi prof. Leana Tudorović.

Nastavnici su sigurni da će se učenici i samostalno okušati u kulinarskim vještinama, jer su u školi pokazali spretnost i marljivost.

04. svibanj 2024 00:59