StoryEditorOCM
Fotoreport‘OTOČIĆ FRANJEVACA‘

Fotogalerija: Na Visovcu proslavljen blagdan Gospe od anđela; zbor iz Lišana oduševio drevnim napjevima

Piše Marko Ledenko - Mane
3. kolovoza 2022. - 13:38

Povodom velikog blagdana Gospe od Anđela u utorak, 2. kolovoza  svečanu euharistiju na rajskom otočiću Visovcu predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić u koncelebraciji s mnoštvom svećenika iz cijele Šibenske biskupije. Misno slavlje počelo je svečanom velikom procesijom iz samostana do središnjeg vanjskog oltara. Visovac je jedno od najstarijih marijanskih svetišta kojeg hodočaste mnogobrojni vjernici iz Šibensko-kninske i Zadarske županije. Gospa od Anđela je stara franjevačka svetkovina, koja se od pamtivijeka slavi u franjevačkom samostanu Gospe od Milosti s novicijatom na Visovcu. Trodnevnicu je predvodio fra Ivan Macut.

image

Visovac: Gospa od Anđela

Marko Ledenko - Mane
 

Proslavu je uveličao zbor župe sv. Mihovila iz Lišana pjevajući  misu na starodrevni način i oduševio nazočni vjernički puk. Na kraju misnog slavlja, gvardijan franjevačkog samostana na Visovcu, fra Marko Nimac uputio je riječi zahvale biskupu Tomislavu Rogiću i svima onima koji su doprinijeli da ovo slavlje bude dostojanstveno. Nakon misnog slavlja, slavlje se nastavilo za bratskim stolom.

image

Visovac: Gospa od Anđela

- Gospa od Anđela, znači Gospa - Majka nebeska. Anđeli su zauvijek u slavi i zauvijek u milosti. Tamo nas Majka želi dovesti. U vječnu radost i trajnu sigurnost Neba. Ona dijeli milosti, jer je milosti puna, jer ju ispunja Duh Božji, jer se posve predala Božjem naumu spasenja, da mu služi da postane onaj most po kojem mi nesavršeni, grešni i slabi dolazimo pred Boga. Ona je prva čula Božje ohrabrenje po anđelu: Ne boj se! – To nam prenosi, to nam svojim životom svjedoči. Ne bojte se kad ste uz mog sina. On vas ljubi i daje se na križu za vas. Treba li vam veća slika, jači dokaz koliko je Bogu stalo do vas - kazao je u propovjedi biskup Rogić.

image

Visovac: Gospa od Anđela

Ona nas hrabri da prihvatimo nevolje kroz koje nam je proći jer ih Bog može i želi učiniti izvorom milosti za nas, putem spasenja za nas, putem u nebo, u vječnu sreću. Po onom, Mariji izrečenom: Našla si milost u Boga i mi smo sigurni kod Marije da se ta milost pretače na svakog tko se Mariji utječe. Zato smo, braćo i sestre, danas ovdje, da po uzoru na svetog Franju obratimo svoja srca Bogu, da se obnovi milost u našim životima, a to znači Božja prisutnost u svemu što radimo, u svim našim odnosima i u cijelom našem životu, da nam se otvore oči za Božju naklonost koja nam je iskazana i po današnje slavlju. Da živimo od te milosti, svjesniji Božje ljubavi i Gospine brige za nas u svim nevoljama naših dana. Da Boga stavimo na prvo mjesto u našem životu i da sve ostalo dođe na svoje mjesto. Gospe od Milosti isprosi nam to i daj da u tome ustrajemo - rekao je na kraju  u nadahnutoj prpovijedi biskup mons. Tomislav Rogić.

image

Visovac: Gospa od Anđela

19. travanj 2024 17:48