StoryEditorOCM
ForumKRIZA U RUSIJI

Zašto je Prigožin zaustavio svoj ‘pohod na Moskvu‘ i je li ovime sve gotovo? Pojavile su se prve teorije

Piše Vlado Vurušić/JL
24. lipnja 2023. - 23:53

Na kraju dramatične i uzbudljive subote, Jevgenij Prigožin zaustavio je svoj "pohod na Moskvu", kojoj su se njegove postrojbe navodno bile približile na svega 200-tinjak kilometara. To se prema nekim informacijama dogodilo nakon razgovora s bjeloruskim diktatorom Aleksandrom Lukašenkom, koji je nastupio u ulozi spašavanja diktatora Vladimira Putina.

Zasad se ne zna što je Lukašenko ponudio Prigožinu i hoće li na kraju Putin žrtvovati Sergeja Šojgua ili Valerija Gerasimova kako bi spriječio (neminovni) vlastiti pad i uvlačenje zemlje u unutarnji sukob, piše Jutarnji list.

No Putin je sve slabiji i dobro se zatresao. Iako je Prigožin povukao svoje trupe iz Rostova, a prema snimkama iz tog grada - stanovnici ih nagrađuju pljeskom i s njima snimaju selfieje, a ujedno je obustavio "zauzimanje" Moskve, pitanje je je li ovime sve gotovo i što će biti s njim i Wagnerom!?

‘Bespoštedna odmazda‘

Naime, Putin je optužio Prigožina za veleizdaju, a FSB je pokrenuo tužbu te najavio "bespoštednu odmazdu" nad pobunjenicima. Zadah građanskog rata proširio se Rusijom. Neki sad na prvu smatraju kako se Prigožin zaustavio jer ima premalo ljudi za "osvajanje" Moskve, a nadao se da će mu se priključiti regularne vojne postrojbe, što zasad nije slučaj.

Teško da se sad, nakon ovakve krize, koja zapravo pokazuje da je Rusija u ozbiljnim problemima i na rubu kolapsa, mogu svi ponašati "nikome ništa" i "mir, mir, mir, nitko nije kriv".

No kako bilo, ovo pokazuje da je u Rusiji puno toga trulo, a reakcija Putina u Moskvi - uvođenje izvanrednog stanja, uništavanje cesta i druge transportne infrastrukture te brza izgradnja rovova pokazuju velik stupanj panike koji je zahvatio Kremlj, kao i priče o Putinovu bijegu iz Moskve na sigurno, "negdje na sjever".

Moskva, koju je Putin cijeloga rata "čuvao" i ostavljao izvan rata, sad je puna vojnika, tenkova, a zavladala je panika - sve avionske linije prema bivšim sovjetskim državama bile su prepune, a gradonačelnik Sergej Sobjanjin već je i ponedjeljak, 26. lipnja, proglasio neradnim danom. Kako bilo, kriza se nastavlja i Rusija sve više tone u mrak.

02. svibanj 2024 00:18