StoryEditorOCM
Forum‘PROBOJ CJEPIVA‘

Zarazila se unatoč cijepljenju: ‘Mislila sam da je alergija, a onda sam izgubila osjetilo mirisa!‘, svjedoči žena koja je oboljela nakon cijepljenja

Piše PSD
19. travnja 2021. - 17:40

Amerikanka Ginger Itman mislila je da je potpuno sigurna kada se u veljači ove godine docijepila protiv COVID-19. Ipak, nastavila je poštovati zaštitne mjere – nosila je masku, koristila gel za ruke, držala razmak. Nekoliko tjedana poslije primijetila je da je "grebe" grlo.

– Uskoro sam bila bolesna. Potpuno začepljen nos uz nešto kašlja – kaže Ginger iz Dallasa.

Njezin je liječnik mislio da bi simptomi mogli upućivati na alergiju. Međutim, onda je Ginger izgubila osjetilo mirisa. Testirala se na koronavirus i dobila pozitivan rezultat.

– Bila sam šokirana, gotovo sam zaplakala – kaže ona.

Nije usamljena u tome, a ovaj fenomen već ima ime – "proboj cjepiva".

– Probojima cjepiva smatraju se slučajevi koji se događaju pojedinim cijepljenim ljudima u razdoblju kada očekujete da su cjepiva već počela djelovati – kaže dr. Saad Omer, istraživač cjepiva s Yalea.

Ta nepotpuna zaštita, koja se događa pojedincima, karakteristična je za svako cjepivo do sada proizvedeno protiv bilo koje bolesti, kaže on.

– U Americi su autorizirana tri cjepiva protiv koronavirusa. Sva su makar 94 posto učinkovita u preveniranju teških simptoma i smrti. Početak efikasnosti cjepiva je dva tjedna nakon što je osoba docijepljena. Cjepiva su također i 80 posto učinkovita u sprečavanju infekcije uopće. No, to nije 100 posto – naglašava Omer.

– Zato je očekivan relativno mali broj onih koji će se i poslije imunizacije zaraziti. To je, nažalost, očekivano i nema mjesta panici – kaže Omer.

U Americi je do sada cijepljeno i docijepljeno više od 74 milijuna ljudi. Nema podataka koliko se njih zarazilo dva tjedna nakon docjepljivanja.

Michigan, Washington i još nekoliko država prijavili su par stotina takvih slučajeva. Većina njih dobila je tek blage simptome, ali ima i onih koji su razvili tešku kliničku sliku. Dr. Anthony Fauci također je na nedavno održanoj konferenciji govorio o tome.

– Nema nikakvih crvenih zastavica kada su u pitanju ovakvi slučajevi. Nema razloga za uzbunu. Učinkovitost i značenje cjepiva i dalje su tu. Ne samo to, ovakvi slučajevi nikako ne trebaju služiti kao argument protiv cjepiva – kaže Fauci

Francesca Toriani, istraživačica infektivnih bolesti sa Sveučilišta Kalifornija, kaže da su, po svemu sudeći, infekcije do kojih i dođe u takvim slučajevima obično blage.

– Svakako stoji preporuka ljudima koji su se cijepili da se nastave čuvati i poštovati mjere. Sve to treba vrijediti dok se ne postigne kolektivni imunitet – kaže dr. Rochel Valensky, direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Znanstvenici pokušavaju odgonetnuti uzrok proboja cjepiva. Ne zna se ovisi li on o količini virusa kojem smo izloženi ili utjecaj imaju nove mutacije koje se pojavljuju. Misle i da bi "buster" cjepivo, odnosno treća doza, mogla pomoći.

Ginger kaže da joj je svakako drago što se cijepila – od blagih simptoma koje je razvila oporavila se nakon 10 dana.

– Imam dosta prijatelja koji su umrli. Oni se nisu cijepili – zaključuje ona.

25. travanj 2024 12:28