StoryEditorOCM
ForumSLOBODA IZBORA

Vlada je trgovcima ponudila dvije opcije: evo kako planiraju ograničiti cijene osnovnih namirnica

Piše Goran Penić/JL
7. rujna 2022. - 21:14

U sklopu jesenskog paketa mjera pomoći kućanstvima i poduzetnicima zbog inflacije Vlada planira i ograničiti cijenu nekih osnovnih namirnica, a kako doznajemo riječ je o mlijeku, brašnu, ulju, šećeru, tjestenini te svinjskom i pilećem mesu.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i premijer Andrej Plenković na nedavnom sastanku sa socijalnim partnerima, na kojem su bili predstavnici svih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, iznijeli su tu ideju, a jučer je to potvrdila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek na Hrvatskom radiju, piše Jutarnji list.

Kako će se to točno izvesti, kažu predstavnici trgovaca, nije još poznato, ali oni smatraju da je bolji način da se ograniči maksimalna trgovačka marža. Na sastanku je rečeno da bi ona onda iznosila najviše pet posto na cijenu, s čime bi trgovci bili zadovoljni.

image

Martin Evačić, predsjednik Izvršnog odbora Udruge trgovine pri HUP-u: Nama je prihvatljivije da Vlada Uredbom definira maržu s kojom smijemo raditi nego da nam određuju maksimalnu cijenu

Bruno Konjević/Cropix

Martin Evačić, predsjednik Izvršnog odbora Udruge trgovine pri HUP-u i direktor NTL-a, za Jutarnji list kaže kako su oni predlagali da se ograniči trgovačka marža jer trgovci na ulazne cijene, koje diktiraju proizvođači, ne mogu utjecati.

- Što ako se odredi najveća moguća cijena, proizvođači budu dizali tu cijenu i onda ta finalna cijena bude niža nego proizvođačka? Predložili su nam maksimalnu maržu od pet posto, a nama je prihvatljivije da Vlada Uredbom definira maržu s kojom smijemo raditi nego da nam određuju maksimalnu cijenu - kaže Evačić.

Meso jučer skočilo

Cijene se, upozorava, mijenjaju na tjednoj bazi. Kao primjer iznosi cjenik svježeg mesa koji je stigao jučer. Cijene su povećane za 10-15 posto. Kada je riječ o, primjerice, ulju, može se dogoditi, kaže, da se cijena fiksira na 17 kuna, a da nabavna cijena bude ista, pa su onda automatski u prekršaju jer ne smiju prodavati ispod nabavne cijene, nemaju nikakvu maržu, a sve i da posluju bez marže, u tu cijenu moraju ukalkulirati PDV.

- Kazne su rigorozne. Idu i do pet milijuna kuna za takav prekršaj i to kontrolira Agencija za kontrolu tržišnog natjecanja, koja se nakažnjavala u zadnje dvije godine. Po nama je najkorektnije da se odredi marža za te osnovne namirnice i mi smo spremni raditi s manjom maržom, ali na ulazne cijene ne možemo utjecati - ističe Evačić.

image

Hrvatski potrošači s mjerama bi trebali imati bolju kupovnu moć (ilustracija)

Neja Markičević/Cropix

Kao argument da je bolje definirati maržu, Evačić kaže da je nju onda lakše i kontrolirati, piše Jutarnji list.

- Inspekcija vrlo lako može utvrditi ulaznu cijenu, maloprodajnu cijenu i na temelju toga izračunati maržu. To je posao od pet minuta. Bitno je od koje cijene krećete. Mi ulje, brašno i šećer nabavljamo iz više izvora i cijene nisu iste. Meso je specifično. Ako malo pratite cijene, vidite da svi mi imamo normalne cijene svinjskog karea. Kada nije na akciji, košta između 32 i 33 kune, na akciji zna biti ispod 25 kuna, a ne možete uvijek imati ni akciju jer dobavljač nekada nije spreman na to. A prema Zakonu o zaštiti potrošača ne možete imati akciju na akciju. Ako je ulje 13 kuna, a maksimalna cijena je 20 kuna, onda imate maržu debelo iznad pet posto, ali i kod ulja koje nabavljate za 17 kuna - pojašnjava Evačić.

Smanjenje PDV-a kao totalni promašaj

Kada je riječ o mesu, neki su mediji spominjali ograničavanje cijena mljevenog mesa, no Evačić kaže kako je to zanemarivo jer 90 posto potrošnje u trgovini čine svinjski kare, vrat, but, plećka i carsko meso. Kod mlijeka je situacija takva da 85 posto potrošnje predstavlja mlijeko s udjelom od 2,8 posto mliječne masti, pa bi se na te proizvode mogla ograničiti maksimalna marža.

Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, pozdravlja odluku Vlade da se ide u zamrzavanje cijena određenih namirnica koje potrošači najčešće kupuju jer to je, kaže, ono što su oni u udruzi odavno tražili kada je Vlada odlučila u travnju sniziti PDV na određene artikle.

image

Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača: Bolja mjera bila bi da se ide na ograničavanje konačnih cijena, ne samo trgovačkih marži

Davor Pongračić/Cropix

- To smanjenje PDV-a je bilo totalni promašaj. Trgovcima je snižen PDV, ali potrošači to nisu osjetili, dapače, cijene su i dalje rasle. I tada smo govorili da je trebalo limitirati cijene, a novac koji se dao za snižavanje PDV-a trebao se dati proizvođačima i trgovcima koji bi imali gubitke s osnove ulaznih troškova - kaže Ana Knežević.

Predsjednica potrošačke udruge tvrdi da bi ipak bolja mjera bila da se ide na ograničavanje konačnih cijena, ne samo trgovačkih marži, jer ako se samo ograniče marže, cijene opet mogu rasti.

- Ulje je u manje od godinu dana poskupjelo 100 posto, šećer samo u jednom danu 40 posto. Neka se uključe Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva ako se ne može sve prebaciti na trgovce i neka pomognu proizvođačima kako bi se cijene regulirale - poručuje Ana Knežević.

image

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek na Hrvatskom radiju potvrdila je da će Vlada ograničiti cijenu mlijeku, brašnu, ulju, šećeru, tjestenini te svinjskom i pilećem mesu

Goran Mehkek/Cropix

Nije joj jasno, kaže, kako ulje danas može koštati 20 kuna, kada je lani u istom mjesecu bilo ispod 10 kuna, jer i ministrica poljoprivrede navodi kako domaćih sirovina i proizvođača ima dovoljno.

- U čemu je onda problem? Ne uvozimo ulje i ono ne bi trebalo toliko poskupjeti. Zato treba ograničiti cijene na manje nego što su danas, da to ulje onda ne košta 20 kuna, nego manje - zaključuje ona, piše Jutarnji list.

26. travanj 2024 00:58