StoryEditorOCM
ForumSPORNI SLUČAJEVI

Već 11 zemalja zaustavilo cijepljenje AstraZenecom: na oprez se, nakon smrti žene, odlučila i Bugarska te Italija gdje se preminula dvojica muškaraca

Piše PSD
12. ožujka 2021. - 21:08

Širi se broj europskih zemalja koje su zaustavile kampanju cijepljenja AstraZenecinom vakcinom protiv novog koronavirusa: u petak navečer na popisu ih je bilo 11, a jedanaesta je Bugarska.

Kako javljaju mediji, bugarski premijer Borko Borisov izjavio je u petak da će njegova zemlja privremeno zaustaviti cijepljenje dok se ne uklone sve sumnje i dok stručnjaci ne daju jasna jamstva kako za građane nema rizika od vakcine. Njegov ministar zdravstva Kostadin Angelov kazao je da je žena (57) iz sela s juga zemlje umrla od srčanog zatajenja 15 sati nakon što je primila dozu AstraZenecina cjepiva u četvrtak.

"Obustava je samo preventivna mjera, treba zadržati pribranost, mi još nema službenih podataka koji bi ukazivali na uzročno-posljedičnu vezu cijepljenja i smrti te žene", rekao je novinarima bugarski ministar.

Dodao je kako je nesretna žena imala povijest srčanih tegoba, a patila je i od pretilosti. Istraga će pokazati detalje za tjedan dana, ali provedena obdukcija nije pokazala ugruške u njezinoj krvi.

Dva slučaja sa Sicilije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i dalje tvrdi da su koristi od cjepiva veće od rizika i da bi se cijepljenje trebalo nastaviti. U sličnom tonu javio se i Jens Spahn, njemački ministar zdravstva, donose mediji, kritizirajući suspenziju AstraZenecine vakcine, koristeći se argumentacijom “Svjetske zdravstvene”.

Spahn kaže da ima uvjeravanja stručnjaka Europske zdravstvene agencije (EMA) da nema značajnog prirasta trombolija koje bi bile u vezi s Astrinim cjepivom.

Nešto prije Bugara, kampanju su obustavili i naši susjedi Talijani. Njihove zdravstvene vlasti na takav korak naveo je slučaj dvojice muškaraca sa Sicilije – navode se čak i njihova imena i prezimena – koji su umrli poslije cijepljenja. Mornarički časnik (43), doživio je srčani udar dan poslije tretmana, a policajac (50) je preminuo 12 dana poslije primjene doze cjepiva. Obojica su primili AstraZenecinu seriju ABV2856, za koju se govori da bi možda mogla biti sporna.

Prije njih, kao što je već poznato, privremenu obustavu europske vakcine uvele su – ne nužno ovim redom – Rumunjska, Estonija, Letonija, Litva, Danska, Norveška i Island. U skupini su i Luksemburg, te Austrija.

Zabrinutost u Austriji

Zabrinutost u Austriji izazvala je smrt jedne i teško stanje druge žene, cijepljenih u klinici u gradu Zvetlu u Donjoj Austriji. Prema medijskim izvještajima, prva (49) je umrla od posljedica poremećaja koagulacije krvi, a kod druge (35) se razvila plućna embolija, ali žena se oporavlja.

Iako austrijske zdravstvene vlasti kažu da “trenutačno nema dokaza o uzročno-posljedičnoj vezi navedenih stanja i događaja s cjepivom i cijepljenjem, teško se oteti dojmu da bi se broj europskih zemalja koje privremeno obustavljaju kampanju mogao širiti idućih dana.

25. travanj 2024 01:52